Home » Achtergrond

Youtube-portret: Caballé vs. Cedolins

19 november 2009 Geen reacties

De klacht dat het vroeger allemaal beter was, wordt vaak gehoord. Daarom maar eens een rechtstreekse confrontatie tussen vroeger en nu, tussen sopraan Montserrat Caballé en sopraan Fiorenza Cedolins. Met dank aan Youtube.

(Foto Caballé: montserratcaballe.com / Foto Cedolins: Cristiano Zane - Eclipse.)

(Foto Caballé: montserratcaballe.com / Foto Cedolins: Cristiano Zane - Eclipse.)

Montserrat Caballé is één van de grote sopranen van de twintigste eeuw. De zangeres werd geboren in Barcelona, maakte haar debuut in 1956 als Mimi in La Bohème en vergaarde daarna roem op alle grote tonelen. Caballé zong meer dan tachtig rollen, van barok tot belcanto tot Wagner. Ook zong ze veel Spaanse liederen. En ze zingt nog steeds.

Fiorenza Cedolins is een rijzende ster in sopranenland. Ze werd geboren in Italië, debuteerde in 1992 in Cavalleria rusticana en heeft veel lof ontvangen voor onder meer haar vertolkingen van Norma en Madama Butterfly.

Hieronder laten beide dames hun licht schijnen over drie aria’s. Om te beginnen over ‘Tacea la notte placida’ uit Il Trovatore van Verdi. Het fragment van Caballé is uit 1972, die van Cedolins uit 2003.

 

In 2007 werd de Norma van Cedolins groots onthaald in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Caballé zong de beroemde titelrol in Bellini’s opera vele malen, waaronder bij de Metropolitan Opera.

Hieronder zingen beide vrouwen ‘Casta diva’. Het fragment van Caballé is uit Madrid, 1978. Cedolins’ filmpje is van de genoemde productie uit Barcelona, 2007.

Tot slot een vergelijking van ‘Vissi d’arte’ uit Puccini’s Tosca. Een rol die Caballé vele malen zong. Cedolins zong de partij onder meer met Luciano Pavarotti nadat ze zijn competitie had gewonnen in 1996.

Het fragment van Caballé is uit 1980, uit een productie van de opera van Nice. Cedolins zingt de aria tijdens een nieuwjaarsconcert in het Teatro La Fenice in Venetië in 2006.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.