Home » Achtergrond

Youtube-portret: Ramón Vargas

26 november 2009 Geen reacties

Twee tot drie weken is hij slechts thuis in Lucerne, Zwitserland. Verder staat Ramón Vargas continu op de grootste operatonelen in de wereld om het publiek met zijn geroemde tenor te verwennen. Een portret in beeld van de Mexicaanse zanger. Met dank aan Youtube.

VargasVargas (49) werd geboren in Mexico City in een gezin met negen kinderen. Hij was de zevende. Voordat hij in zingen zijn heil vond, studeerde hij pedagogie en psychologie, omdat hij graag leraar wilde worden.

Uiteindelijk koos hij echter voor zang, en daar zullen duizenden operaliefhebbers hem dankbaar voor zijn. Vargas is een zeer geprezen tenor die meer dan vijftig rollen in de grote operahuizen van de wereld vertolkt heeft.

Of de Mexicaan er zelf ook gelukkig mee is, zou je je soms afvragen. Hij vertelt op zijn website dat hij hoogstens twee tot drie weken per jaar thuis is, bij zijn vrouw en twee kinderen in Lucerne, Zwitserland. Hij leeft in hotels, theaters en op vliegvelden. Zijn hobby is schaken, maar hij heeft dikwijls geen opponent om tegen te spelen. En dus speelt hij tegen de computer. In het vliegtuig of op zijn hotelkamer.

Vargas begon te zingen toen hij negen was, als solist in het jongenskoor van de Basilica van Guadalupe. Hij ging zang studeren en maakte zijn professionele debuut in de opera Lo Speziale van Haydn, in Monterrey. Zijn eerste belangrijke rol kwam een jaar later: Fenton in Verdi’s Falstaff.

Nadat Vargas de Enrico Caruso Tenor Competition in Milaan had gewonnen, rondde hij zijn studie af in Oostenrijk. Zijn eerste contract kreeg hij bij de opera van Lucerne – vandaar dat hij er woont.

Vanaf 1990 begon Vargas als freelancer te werken. Hij ging steeds grotere rollen zingen, ook bij steeds voornamere operahuizen. In 1992 debuteerde hij bij de Metropolitan Opera als Edgardo in Lucia di Lammermoor, als vervanger van Luciano Pavarotti.

Hieronder zingt Vargas de aria ‘Tombe degli avi miei’ uit Lucia di Lammermoor, twee jaar na zijn Met-debuut, op 3 maart 1994 in Madrid.

 

Vargas bouwde door de jaren heen een uitgebreid repertoire op, vooral met rollen uit het belcanto en romantische vak. Eén van zijn meerdere malen gezongen rollen is de hertog uit Rigoletto. Hij zong de partij bij de Met tijdens de opening van het 2004/2005-seizoen en later bij vele andere huizen.

Hieronder zingt hij de aria ‘Parmi veder le lagrime’ uit de opera van Verdi. Het fragment komt uit Parijs, 1996.

Wat recenter maakte Vargas een aantal roldebuten buiten het Italiaanse repertoire. Bijvoorbeeld Lensky in Evgeni Onegin. Hieronder de aria ‘Kuda, kuda vy udalilis’, gezongen in 2007.

Ter illustratie van Vargas belcanto-kunsten hieronder een fragment uit La Cenerentola. De tenor zingt ‘Si, ritrovarla, io giuro’ in een productie van de Metropolitan Opera uit 1997.

Vargas heeft in zijn werk – zoals wel meer zangers – ook een plek gegeven aan zijn roots. Zo heeft hij diverse grootschalige concerten met populaire Mexicaanse liedjes gegeven. Hieronder zingt hij ‘Amor de mis amores’ van Agustín Lara in een televisieprogramma.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.