Achtergrond

Bas Dennis Wilgenhof overleden

De Nederlandse bas Dennis Wilgenhof is dinsdag 9 mei op 44-jarige leeftijd overleden. Hij werd levenloos aangetroffen op een hotelkamer in Maastricht, naar verluidt getroffen door een hartstilstand. Dat meldt de Volkskrant.

Dennis Wilgenhof. (© Swinkels van Hees)
Dennis Wilgenhof. (© Swinkels van Hees)

Dennis Wilgenhof studeerde zang bij James McCray en Prizrenka Petkovic en maakte zijn operadebuut in Peter-Jan Wagemans’ opera Legende in het Concertgebouw in Amsterdam. Hij was daarna in verschillende opera-uitvoeringen van de NTR ZaterdagMatinee te zien, evenals in Martijn Paddings opera Laika bij De Nationale Opera en Willem Jeths’ opera Hôtel de Pékin bij de Nederlandse Reisopera.

In het buitenland nam Wilgenhofs carrière de afgelopen seizoenen een hoge vlucht. Hij maakte deel uit van de solistenensembles van de Oper Köln en het Staatstheater Wiesbaden, waar hij de grote rollen uit zijn ‘Fach’ zong, waaronder Sarastro in Die Zauberflöte, de Commendatore in Don Giovanni, Ramfis in Aida en Hunding in Die Walküre.

Recent maakte Wilgenhof zijn debuut bij de Scala in Milaan, in de wereldpremière van CO2 van Giorgio Battistelli. Hij keerde meermaals terug bij het beroemde operahuis en was verder te gast bij voorname huizen als de Oper Frankfurt, de Bayerische Staatsoper en de Staatsoper in Berlijn.

Wilgenhof was ook docent aan de Toneelacademie in Maastricht. Daar werd geschokt gereageerd op zijn overlijden en is een ruimte ingericht waar docenten en studenten hem kunnen herdenken, aldus De Limburger.

Vorig artikel

Operadagen 2017: Het Kanaal

Volgend artikel

Westbroek en Van Aken erelid WGN

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan de Jong
    12 mei 2017 at 12:33

    Dit is een in en in triest bericht.
    Veel sterkte gewenst voor iedereen voor wie hij dierbaar was en die hem nu zo plotseling moet missen.

    Ik heb Dennis Wigenhof niet zo vaak gehoord, maar herinner mij bijvoorbeeld goed een mooie Caliban in Der Sturm van Frank Martin, in de matinee.