Nieuws

Westbroek en Van Aken erelid WGN

De leden van het Wagnergenootschap Nederland hebben op hun algemene ledenvergadering van 9 mei 2017 besloten het erelidmaatschap aan te bieden aan het zangersechtpaar Frank van Aken en Eva-Maria Westbroek. Beiden hebben dit in dank aanvaard.

Eva-Maria Westbroek.
Eva-Maria Westbroek.

De eminente sopraan Eva-Maria Westbroek en haar echtgenoot tenor Frank van Aken zijn momenteel Nederlands meest prominente Wagner-vertolkers, met optredens bij de Bayreuther Festspiele, de Metropolitan Opera in New York en vele andere grote operahuizen.

“Hun optredens ondersteunen, zowel in Nederland als internationaal, de waardering voor Wagners grote muzikale rijkdom en daarmee tevens de doelstellingen van het Wagnergenootschap Nederland”, stelt het genootschap. “Tevens vestigen zij met hun optredens ook internationaal de aandacht op de grote kwaliteiten van vele klassieke zangers in ons land.”

Frank van Aken. (© B. Aumüller)
Frank van Aken. (© B. Aumüller)

Nederland kent een rijke Wagner-historie sinds in 1883 de Wagnervereeniging werd opgericht. Toen die na ruim 75 jaar in 1959 haar activiteiten staakte, ontstond direct de behoefte aan een nieuwe vorm van vervolgactiviteiten. Het nu 56 jaar bestaande Wagnergenootschap Nederland is een culturele vereniging die op toegankelijke wijze kennisverdieping en muzikale beleving van het werk van de componist Richard Wagner biedt.

Het Wagnergenootschap kent momenteel zes ereleden, waarvan er nog drie in leven zijn: dirigent Hartmut Haenchen, regisseur Pierre Audi en medeoprichter Hans Pot. “Met twee nieuwe ereleden verschuift het accent van het verleden naar het heden”, aldus het genootschap.

Wanneer de uitreiking van de oorkondes aan Frank van Aken en Eva-Maria Westbroek zal plaatsvinden, is nog niet besloten. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit komend najaar tijdens een bijeenkomst van het genootschap zijn beslag krijgen.

Vorig artikel

Bas Dennis Wilgenhof overleden

Volgend artikel

Operadagen 2017: Have a Good Day!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Stefan Caprasse
  11 mei 2017 at 13:34

  O heilige Götter!
  Hehre Geschlechter!
  Weidet eu’r Aug’
  an dem weihvollen Paar!

 2. Jan de Jong
  12 mei 2017 at 14:13

  Passender dan heer Caprasse kan men niet feliciteren. Ik kan mij er slechts bij aansluiten.

 3. Leen Roetman
  17 mei 2017 at 23:26

  Op de website van het Wagnergenootschap Nederland een kort overzicht van hun beider carrières (met het accent op Wagner) https://www.wagnergenootschap.nl/artikelen/237-echtpaar-van-aken-westbroek-benoemd-tot-ereleden-door-michael-eisenbla-tter/file