Achtergrond

Aylin Sezer ontvangt Schaunard Award

De lezers van Place de l’Opera kozen eind december de winnares van de Schaunard Award 2017. Voor de meeste stemmers was Aylin Sezer de zangeres die de meeste indruk maakte. Terug van een optreden in Istanbul kon ze de award persoonlijk in ontvangst nemen.

Aylin Sezer met de Schaunard Award 2017. Op de achtergrond een schilderij van de hand van haar moeder. (© Place de l’Opera)

Sopraan Aylin Sezer is nog altijd een beetje beduusd als de Place de l’Opera-verslaggever, mét de oorkonde die bij de Schaunard Award hoort, voor de deur staat in Voorburg.

Tien dagen geleden, op de avond van 28 december, net nadat de stembussen sloten, stond Place de l’Opera ook voor die deur. Maar het licht in huize Sezer was uit, de deur bleef dicht. Aylin stond op het moment van de ‘overval’ op het podium van haar oude school in Istanbul. De Turks-Nederlandse sopraan groeide op in die stad en ging er naar de American High School, opgericht in 1863. Het vijftienjarige jubileum van haar klas werd luister bijgezet door een optreden van één van de succesvolle oud-studenten.

Aylin vertelt: “De school onderhoudt een sterke band met de afgestudeerden, net als dat in de VS gebruikelijk is, met uitgebreide alumniprogramma’s. Ik vond het erg leuk om er een recital te geven, de theaterzaal doet in omvang niet onder voor die van een gemiddelde Nederlandse schouwburg.”

Terwijl echtgenoot Peter op zijn telefoon een foto laat zien van het imponerende schoolgebouw, vertelt Aylin hoe ze, nog helemaal in de sfeer van het concert, ’s avonds thuiskwam, de kinderen gedag zei en toen een oproep van een Nederlands nummer op haar telefoon zag. “Ik was verbaasd en echt erg blij met het bericht. Het lijstje van namen waarin ook de mijne stond was indrukwekkend.”

Veel mensen brachten hun stem uit op de sopraan. “Natuurlijk hebben er ook familieleden gestemd – al was dat bericht op de website van Place de l’Opera onder de naam Aylin Sezer niet van mij. Dat moet een andere Aylin geweest zijn”, lacht ze.

Aylin Sezer in repetitie voor haar rol van Violetta bij Opera Spanga afgelopen zomer, naast Juan Carlos Echeverry als Alfredo. (© Dinand van der Wal Fotografie)

“Enkele duizenden mensen hebben Aylin het afgelopen jaar op het podium gehoord en gezien”, rekent echtgenoot Peter voor. Naast haar rol in Het Offer, waarvoor ze werd genomineerd, zong ze ook Violetta in La traviata bij Opera Spanga. Die productie trok veel publiek en werd goed ontvangen. En Aylin deed nog veel meer. “Ik geef overal in Nederland concerten met koren en orkesten. Met die mensen heb ik samen op het podium gestaan, vaak voor volle zalen. Dat moet invloed hebben gehad.”

Een vraag naar Aylins Turks-Nederlandse achtergrond levert een mooi verhaal op. Haar moeder groeide op in een Brabants gezin met acht kinderen. Als 18-jarige wilde ze wat meer van de wereld zien. Omdat haar vader vaak op zakenreis naar Istanbul ging en veel van die stad hield, koos ze voor Istanbul. Vader was akkoord, maar wilde wel wat toezicht op afstand en schakelde een zakenrelatie in. Diens 18-jarige zoon kwam in contact met de jonge Nederlandse en zo ontstond het paar dat, zo veel jaren later, trots kan zijn op hun dochter in Nederland.

“Mijn moeder woont al veertig jaar in Istanbul en werkt daar als kunstenaar. Sinds een paar jaar geeft ze les op de High School waar ik studeerde en onlangs even terug was.” Als het tijd is de foto met de oorkonde te maken, stelt de zangeres voor daarbij een schilderij van haar moeder als achtergrond te kiezen. Het levert een kleurrijk beeld op.

Terwijl jongste dochter Céline, net 1 jaar geworden, zich meldt met een toverboekje waaruit vanaf elke bladzijde muziek klinkt – ze vindt Paganini duidelijk mooi, maar glimt van oor tot oor als de Radetzkymars klinkt – vertelt mama over één van haar komende projecten.

“Ik was, een klein jaar geleden, net bevallen van Céline toen ik gevraagd werd om te auditeren voor Thijl, de opera van Jan van Gilse.” Nog maar net hersteld zong ze voor en dat ging zo goed dat de commissie haar de rol van Nele, de geliefde van Thijl, aanbood. Ze zingt de rol vanaf 30 juni in de productie van Stichting LustrumOpera, die de weinig uitgevoerde opera ter gelegenheid van het 195-jarige jubileum van het Utrechtsch Studenten Concert produceert. Het terrein van het Nationaal Militair Museum is de locatie.

Bij de onderscheiding van de Schaunard Award hoort de oorkonde, een kleine versie ervan, natuurlijk bloemen en een speciaal cadeautje van OPERA2DAY. Dat gezelschap – Aylin zong er al eens in Agrippina, in een productie met regisseur Floris Visser – biedt Aylin en haar partner een bezoek aan de nieuwe productie Hamlet aan.

Komend jaar is Aylin Sezer in verschillende producties te zien. Zie voor meer informatie haar persoonlijke website.

Vorig artikel

Günther Groissböck: onderweg naar Wotan

Volgend artikel

Place de l'Opera bestaat negen jaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.