Achtergrond

Place de l’Opera bestaat negen jaar

Ons magazine voor operaliefhebbers bestaat vandaag negen jaar. Meer dan 640 artikelen publiceerden we in de afgelopen jaargang: nieuws, aankondigingen, recensies, interviews, reportages, podcasts en meer. Het komende jaar zetten we het werk vol passie voort!

Negen jaargangen zijn af, op naar ons tienjarig jubileum!

Place de l’Opera is de afgelopen negen jaar uitgegroeid tot een – als ik zo vrij mag zijn dat zo te stellen – onmisbaar medium in de Nederlandstalige operawereld. Waar dagbladen moeten schipperen met de bescheiden ruimte die ze voor klassieke muziek in het algemeen en opera in het bijzonder hebben, kunnen wij nagenoeg alle operaproducties in het land aandacht geven en een zeer groot aantal opera-artiesten in de spotlights zetten.

Een professionele website levensvatbaar maken en houden is niet eenvoudig, maar dankzij de ruimhartige steun van uitgever Eskes Media en de adverteerders vanuit de operawereld houden we nu al negen jaar lang het hoofd boven water. Ik hoop dat dat nog vele jaren het geval blijft.

Ik ben trots dat we al die jaren onafhankelijk zijn gebleven en nooit onze toevlucht hebben hoeven zoeken in commerciële deals die onze redactionele integriteit zouden schaden. Onze recensenten kunnen in alle vrijheid en eerlijkheid hun bevindingen bij voorstellingen doorgeven. Dat willen we zo houden!

De kracht van een website is dat alle artikelen (inmiddels 6.647) beschikbaar blijven. Van die archieffunctie wordt gretig gebruikgemaakt door onze lezers, zo blijkt uit onze statistieken. Artikelen die we jaren geleden schreven, worden nog altijd gelezen. In zekere zin schrijven we een online kroniek van het Nederlandse operaleven: een kroniek die ieder jaar verder uitdijt en op elk moment kosteloos geraadpleegd kan worden.

Ons voornemen voor 2018 is om over te stappen op een nieuw websitesysteem, waarmee we ons rijke archief en onze kroniekfunctie nog meer willen uitnutten. Bij de overstap hoort ook een nieuwe, frisse look, want na zo veel jaren wordt het wel tijd voor een bezoekje aan een make-upartiest.

Ik wens u als lezer van dit magazine veel leesplezier tijdens onze tiende jaargang. Ik hoop dat onze artikelen uw passie voor opera blijven voeden!

Tips en opmerkingen over de website zijn altijd welkom via redactie@operamagazine.nl.

Wilt u makkelijk op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen? Meld u dan in de rechterkolom gratis aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Vorig artikel

Aylin Sezer ontvangt Schaunard Award

Volgend artikel

Nieuwe Irish National Opera gelanceerd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.