Achtergrond

YouTube-portret: Nadine Sierra

Ze is nog geen 30 jaar, maar geldt nu al als één van de ‘hottest stars’ op de planken van de Metropolitan Opera in New York. Nadine Sierra sleepte het afgelopen decennium de ene na de andere prestigieuze prijs binnen. De opmaat voor een grootse carrière? Een portret in beeld van de sopraan. Met dank aan YouTube.

Nadine Sierra. (© Olivia Renaud)

“The youngest ever.” Die typering keert herhaaldelijk terug in de biografie van Nadine Sierra (1988). Waar veel jonge zangers tegenwoordig tot ergens in de dertig nodig hebben om te rijpen, lijkt de jonge sopraan uit Fort Lauderdale, Florida, al helemaal klaar voor het grote werk.

Sierra werd opgeleid aan het Mannes College of Music en de Marilyn Horne’s Music Academy of the West. Al op haar veertiende maakte ze haar operadebuut; als het Sandmännchen in Humperdincks Hänsel und Gretel bij de Palm Beach Opera. Dat operahuis liet haar vanaf haar veertiende meedraaien in het koor, zodat ze echte operaervaring kon opdoen.

Uit haar tienerjaren stamt onderstaand concert, waar ze ‘O mio babbino caro’ uit Gianni Schicchi zong:

Leuk ter vergelijking: hier zingt ze dezelfde aria, meer dan tien jaar later, bij het orkest van het Teatro La Fenice.

In 2009, net de twintig gepaseerd, zette Sierra grote stappen in haar carrière. In Finland won ze de Mirjam Helin International Competition en in New York werd ze de jongste winnares van de beroemde National Council Auditions van de Metropolitan Opera. Ze maakte haar concertdebuut in Helsinki, ging mee met de Marilyn Horne Mediterranea Cruise en mocht samen met de vermaarde bariton Thomas Hampson optreden bij Amerikaanse hooggerechtshof. Hieronder een fragment van dat optreden:

Sinds dat succesvolle jaar heeft Sierra haar opwachting gemaakt bij tal van grote operahuizen, waaronder de San Francisco Opera (waar ze in 2011 een Adler Fellow was), de Opéra national de Paris, het Teatro alla Scala en het Royal Opera House.

Sierra’s repertoire is momenteel een mix van Mozart-rollen, belcantomuziek en lichtere rollen van Verdi en Puccini. Twee partijen domineren haar agenda: Lucia in Lucia di Lammermoor en Gilda in Rigoletto.

Hieronder zingt de sopraan Lucia’s ‘Regnava nel silenzio’, opgenomen tijdens het Richard Tucker Gala in 2016. Een jaar later sleepte Sierra zelf de Richard Tucker Music Foundation Award binnen.

Hieronder vertolkt Sierra het bekende ‘Caro nome’ uit Rigoletto in een productie bij de Metropolitan Opera. De sopraan debuteerde in 2015 met Gilda bij de Met.

Na haar succesvolle debuut was Sierra in drie Mozart-rollen te zien bij de Met: Zerlina in Don Giovanni, Ilia in Idomeneo en Susanna in Le nozze di Figaro. Met Ilia was ze ook voor het eerst live in de bioscoop te bewonderen. Hieronder een kort fragment:

Nadine Sierra heeft inmiddels een contract getekend bij Deutsche Grammophon, waar dit jaar haar debuutalbum wordt verwacht. Komende zomer is ze te bewonderen bij de Opéra national de Paris (Norina) en Opera Australia (Gilda). In het nieuwe seizoen zingt ze onder meer bij de Staatsoper Unter den Linden en de Metropolitan Opera.

Hieronder een item van France 24 over het succes van Sierra, inclusief een interview met de zangeres zelf:

Lees meer over Nadine Sierra op haar persoonlijke website.

Vorig artikel

Nadine Sierra wint Beverly Sills Artist Award

Volgend artikel

Seizoen Opera Vlaanderen 2018/2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.