Achtergrond

Youtube-portret: Danielle de Niese

Händel en Mozart, dat zijn de heren waar Danielle de Niese het helemaal mee gemaakt heeft in operaland. De jonge Amerikaanse sopraan schopte het in korte tijd tot het toneel van de Metropolitan Opera en is sindsdien één van de bekendere diva’s. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Decca / Chris Dunlop.)
(Foto: Decca / Chris Dunlop.)

Danielle de Niese heeft een link met Nederland, hoewel ze geboren is in Australië en nu in Amerika woont. Ze stamt af van Nederlandse kolonisten uit Sri Lanka. Misschien is dat de reden dat ze Nederland niet buitensluit bij het plannen van haar agenda. Ze is in elk geval met enige regelmaat in ons kikkerlandje te zien.

In augustus 2009 stond ze nog midden in Amsterdam tijdens het Prinsengrachtconcert. Hieronder zingt ze ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

 

In 1990 verhuisde De Niese met haar ouders van Australië naar Los Angeles. Zo’n zeven jaar later werd ze de jongste zanger ooit die mee mocht doen aan het Lindemann Young Artist Development Program van de Metropolitan Opera. Ze was toen achttien jaar.

Slechts een jaar later debuteerde ze al in het prestigieuze operahuis, in de rol van Barbarina in Le nozze di Figaro van Mozart. Ze trof naast zich sterren als Renée Fleming, Bryn Terfel en Cecilia Bartoli.

Hieronder zingt ze een aria uit die productie (1999).

Mozart zingt De Niese nog steeds veelvuldig. Ze wijdde haar twee soloalbum (in oktober 2009 bij Decca uitgegeven) aan Mozart-aria’s en is dit seizoen in twee verschillende producties van Le nozze di Figaro te zien, waaronder bij de Metropolitan Opera.

Ze is wel gepromoveerd van Barbarina naar Susanna. Een rol die ze inmiddels alweer vele malen vertolkt heeft. Bijvoorbeeld bij De Nederlandse Opera in 2006, in de Mozart-trilogie die Jossi Wieler en Sergio Morabito creërden en die in januari 2010 in reprise gaat. Hieronder zingt ze de aria ‘Venite, inginocchiatevi’ uit die productie.

Händel is de andere pijler waar de carrière van De Niese op gegrondvest is. Zo maakte ze haar Europese debuut in de rol van Cleopatra in Händels Giulio Cesare bij De Nederlandse Opera. Een rol waarin ze in 2005 internationaal doorbrak tijdens het Glyndebourne Festival.

In de productie – van regisseur David McVicar – zong ze samen met artiesten als Sarah Connolly en Angelika Kirchschlager. Hieronder zingt ze de aria ‘Da tempeste il legno infranto’.

Haar eerste soloalbum bij Decca was niet voor niets gewijd aan aria’s van Händel. Hieronder fragmenten van de opnames voor dat album, met kleine interviews met de zangeres.

Vorig artikel

Operasterren zingen Carmen in bios

Volgend artikel

Hemelse Gerhaher geeft Mahler fors gestalte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. QUAEYHAEGENS PH.G.
  9 maart 2013 at 15:14

  Ik zag Danielle de Nice het laatst In de NY MET
  THE ENCHENTED ISLAND

  Onvergetelijk

  Bravo aan een groot Sopraan

 2. QUAEYHAEGENS PH.G.
  9 maart 2013 at 15:16

  Ik zag eerlangs Danielle in de NY MET vertollen in

  THE ENCHENTED ISLAND

  gewoonweg O N V E R G E TE L I J K

  Een zeer groot Sopraan

  BRAVO