Home » Achtergrond

Cornelisse ontwerpt nieuw logo Place de l’Opera

25 maart 2019

door

Place de l’Opera heeft een nieuw logo. De maker: Tharim Cornelisse, een jonge ontwerper uit Rotterdam. Hij vertelt over zijn achtergrond en zijn ideeën bij het ontwerp.

Tharim Cornelisse: “Opera heeft iets groots en klassieks, dat mocht naar voren komen.”

De zoektocht naar een goede ontwerper voor het nieuwe logo van Place de l’Opera begon in Nederland en eindigde via Berlijn in Rotterdam. Daar vonden we Tharim Cornelisse. Hij studeerde vorig jaar af aan de Willem de Kooning Academie.

Tharim is sinds zijn afstuderen zelfstandig ontwerper. “Ik heb een studio waar ik als zzp’er bezig ben met vormgeven, illustreren en animeren”, vertelt hij. Naast zijn visuele werk houdt hij zich ook bezig met muziek en produceert hij – de laatste tijd vooral elektronische muziek. “Ik vind het heel interessant dat je dat vanaf nul opbouwt en maakt met de computer.”

Hij nam onlangs deel aan de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor de omslag van de VPRO-gids. Het eerste nummer van het nieuwe jaar wordt traditioneel door zo’n wedstrijd bepaald. De jury koos zijn coverontwerp, een visuele vertaling van het opdrachtthema ‘warming-up’. Het beeld is een 3D-model, gemaakt op de computer. “Maar als het op een echte foto lijkt, is mijn opzet geslaagd”, zegt de ontwerper.

Cornelisse maakte recent het coverontwerp van de VPRO-gids.

De vraag vanuit Place de l’Opera was om een nieuw ontwerp te maken voor het oude, veelkleurige logo. Tharim maakte in de eerste fase wat schetsen. “Ik heb naar de website gekeken, artikelen gelezen en goed gekeken in welke trant jullie handelen. Opera heeft iets groots en klassieks, dat mocht naar voren komen. De grote serif-letters verwijzen daarnaar. De geschreven letters zijn wat losser en speelser. Jullie vocabulaire in de artikelen is netjes, maar los en niet neerbuigend. Die stijl wilde ik laten terugkomen in het ontwerp. Ik zag tot mijn genoegen dat de voorgestelde kleur ook is doorgevoerd op de site.”

De vraag moet gesteld worden: heeft Tharim door dit project enige interesse in het genre opera gekregen? “Ik heb wat dingen beluisterd en ik kreeg meteen heel veel zin om operastukken te sampelen en op te nemen in mijn elektronische muziek. De raakvlakken tussen elektronische muziek en klassiek zijn heel interessant.”

(Een beetje meer) informatie over Tharim vindt u op zijn website under contruction: tharim.nl.