Achtergrond

Youtube-portret: Isabel Rey

De Spaanse sopraan Isabel Rey loopt al ruim twintig jaar rond op het operatoneel. Twee decennia waarin ze een stevige naam heeft gevestigd. ‘Een stem zo licht als een ballerina’, schreef iemand eens. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Pepe Páiz.)

Isabel Rey werd geboren in Valencia, waar ze ook haar studie zang volgde. Over stevig onderwijs hoefde ze niet te klagen. Ze kreeg onder meer masterclasses van Alfredo Kraus, Montserrat Caballé, Renata Scotto en Ileana Cotrubas.

Hieronder zingt ze voor Caballé, tijdens de masterclass die de beroemde sopraan haar in 1988 gaf. Toen moest al duidelijk zijn dat ze een grote zou worden, gezien het zeer enthousiaste applaus.

 

In datzelfde jaar maakte Rey haar internationale debuut, als Olympia in Les contes d’Hoffmann bij de opera van Luik. Hieronder een fragment uit dat jaar. Rey zingt de beroemde ‘doll song’ van Olympia in een productie van Offenbachs werk (niet in Luik, maar in Moskou).

In haar biografie op haar website wordt Reys optreden als Susanna in Le nozze di Figaro bij De Nederlandse Opera in 1993 als doorslaggevend voor haar carrière beschreven. De Mozart-rol had ze twee jaar daarvoor voor het eerst gezongen. Zie hieronder een fragment van dat debuut.

Rey heeft in haar carrière veel te danken gehad aan het Opernhaus Zürich. Daar zong ze de meeste rollen van haar repertoire voor het eerst. Ze zat er vanaf 1991 twee jaar in het ensemble, maar treedt er nog altijd vaak op. Dit seizoen zingt ze er bijvoorbeeld ettelijke malen, waaronder in Simon Boccanegra met Plácido Domingo.

Haar repertoire bevat nu een kleine dertig rollen. Ze zingt ‘meisjesachtige’ rollen als Susanna en Gilda, maar ook dramatisch zwaarwichtige types als Amelia (Simon Boccanegra) en Lucia (Lucia di Lammermoor). De laatste rol zong ze voor het eerst aan de zijde van Alfredo Kraus.

Hieronder een fragment van haar debuut in Simon Boccanegra, in 2009 in Zürich.

Rey zingt ook wel in minder gebruikelijke opera’s. Zo zong ze pas nog in Zürich in Königskinder van Humperdinck. En niet lang geleden zong ze in Barcelona in Le portrait de Manon, een zelden opgevoerde eenakter van Massenet. Hieronder een duet met Janja Vuletic.

In concerten is Rey ook vaak actief. Daarom tot slot een fragment van een concert dat ze met haar beroemde landgenoot José Carreras gaf, op 1 augustus 2009.

Vorig artikel

Slot Valencia-Ring onveranderd spectaculair

Volgend artikel

Arthur Shen verrast in San Diego's Nabucco

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.