AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Cora Burggraaf

Toen mezzosopraan Cora Burggraaf op het conservatorium aankwam wist ze: hier ben ik thuis. Gretig nam ze de muziek en het theater in haar op. Inmiddels is ze bekend van grote opera’s en kleine, indringende theaterproducties, zoals La voix humaine. In de zomerserie van Studio Nibelheim vertelt ze over haar overtuiging en ontwikkeling en laat ze haar favoriete muziek horen.

Ze heeft in haar loopbaan al veel concertzalen en operahuizen van binnen gezien. Ze zong bij het Royal Opera House in Londen en de Bayerische Staatsoper in München en ze trad op tijdens de Salzburger Festspiele. In Wigmore Hall en in het Concertgebouw gaf ze liedrecitals. Cora Burggraaf is niettemin geen doorsnee klassieke zangeres. Ze zoekt naar echtheid, kwetsbaarheid en contact met het publiek. Ze maakte zelf kleine producties met werk van schrijver Oek de Jong en ze creëerde een muzikale variant van wat Marina Abramović deed: The music is present.

In dit interview laat ze muziek horen die haar inspireert en raakt: Mirella Freni, Lorraine Hunt Lieberson, Jacques Brel en Benjamin Clementine. Ze is zelf te horen in ‘Youkali’ van Kurt Weill met Calefax.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Daar vindt u ook de vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify. Daar staat ook de complete muzieklijst die Cora samenstelde en die slechts deels de eindmontage haalde.

Meer informatie over Cora Burggraaf vindt u op haar persoonlijke website. Ze is als mede-initiatiefnemer en artiest betrokken bij samenuitthuis.nl. De naamjingle werd gemaakt door Joël Vuik.

(Foto homepage: Alban Wesly)

Vorig artikel

Opera in de media: week 36 van 2020

Volgend artikel

Fotoreportage: The making of The Other

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.