Achtergrond

Fotoreportage: The making of The Other

Geen liveproductie deze zomer, wel een operafilm. Opera Spanga legt inmiddels de laatste hand aan The Other, de vijfde operaspeelfilm van het Friese gezelschap. Place de l’Opera volgt door middel van beeldreportages het proces. Vandaag het laatste deel.

Opera Spanga toverde weken geleden een stal aan de Lindedijk 11 in Spanga om tot een filmset om The Other op te nemen, een opera van componist Floris van Bergeijk en librettist Jonathan Levi. Samen met het Rosa Ensemble werd de muziek geregistreerd, waarna de zangers en het regieteam onder leiding van Corina van Eijk eerst aan het playbacken van de zang werkten en vervolgens aan het filmen sloegen.

Op de bank ligt ‘Anne Frank’ in haar dagboek te lezen. Plotseling komen er een paar nazi-achtige types tevoorschijn, die opgewonden tegen haar praten. Als het dekentje van de bank valt – de technicus rechts zit al klaar om het weg te trekken – blijkt het meisje niet Anne Frank te zijn, maar te doen alsof. Ze hoort bij de nazi’s; op haar andere wang staat een nazisymbool en ze draagt legerkisten.
Dit lijkt een heftige scène, maar aan de grijns van David Visser (met baard) is te zien dat het een grapje is. Regisseur Corina van Eijk verzamelde de bijna volledige cast om zich heen, om voor te doen wat ze in deze agressieve scène wil zien. Om het ‘echt’ te laten lijken, gaat iedereen steeds dichter om haar heen staan.
Pauze. Achter in de stal, waar de opnames plaatsvinden, is de ‘green room’ ingericht voor de cast. Koen Masteling, Hansje van Welbergen en David Visser (van links naar rechts) rusten even uit.
Eén van de decorbeelden. De opnames vinden plaats voor het LED-scherm, waarop de decors (gemaakt door Marjan Boukes) geprojecteerd worden. Hier zien we de grot (van Plato) met de hemelbestorming.
Bijna alle opnames vinden plaats in de stal, maar enkele keren wordt er buiten gefilmd, in de directe omgeving in Spanga. Dit is de zogenoemde ‘Friesland-scène’, een droom van Cesaria (Aylin Sezer), met wuivend riet, een prachtige blauwe lucht en witte wolken. (© Gioya van Rees)
Meekijken met de opnames, hoe het eruitziet op beeld. Hier zien we David Visser als zeeman Durk (links) en Koen Masteling en Maarten van Wijk als matrozen. Zoals het goede zeelieden betaamt, hangen ze in de kroeg. (© Gioya van Rees)
Een scène uit de proloog met de monniken. Dit is een zoekplaatje: componist Floris van Bergeijk – verantwoordelijk voor alle muziek van The Other en tevens één van de musici – heeft hier een cameo als monnik. (© Gioya van Rees)
Vorig artikel

Studio Nibelheim: Cora Burggraaf

Volgend artikel

Columbia Artists beëindigt werkzaamheden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.