Binnenkort

Opera in de media: week 36 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 van 2020 (29 augustus – 4 september) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de streams van de Metropolitan Opera zijn vanaf dinsdag gewijd aan eigentijdse opera’s, met onder meer Elektra en Lulu.

Zaterdag 29 augustus

Yannick Nézet-Séguin. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 25ste week in. Inmiddels krijgen eerder gestreamde producties een tweede kans. De video’s blijven een dag online. Op 15 december 2018 werd voor de 1.015ste maal in de historie van het New Yorkse huis de opera La traviata van Verdi opgevoerd. Dit keer in een enscenering door Michael Mayer en onder muzikale leiding van Yannick Nézet-Séguin. In de cast zongen onder anderen Diana Damrau, Juan Diego Flórez en Quinn Kelsey.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): de seizoensopening van De Nationale Opera, Mefistofele van Arrigo Boito, kan niet doorgaan, maar er is vervanging. De NTR ZaterdagMatinee bracht in oktober 1985 een uitvoering van Boito’s opera en die opname is zaterdag te horen. Op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw stonden de leden van het Radio Filharmonisch Orkest, het Jongenskoor van de St.Bavo Kathedraal Haarlem, het Groot Omroepkoor en solisten onder wie Nelly Miricioiu als Margherita/Elena en Roberto Scandiuzzi als Mefistofele. Er was Nederlandse inbreng door onder anderen Annett Andriesen en Wouter Goedhart. Sergiu Commissiona, hij overleed in 2005, leidde het orkest.

NTR Opera Live (om 19.00 uur als deel van het Zomeravondconcert van NPO Radio 4): in 2004 was het Residentie Orkest te gast bij De Nationale Opera voor een serie uitvoeringen van Peter Grimes van Britten. Dirigent Mark Wigglesworth leidde het orkest en het koor van De Nationale Opera. Solisten waren onder anderen Kim Begley, Brigitte Hahn en John Graham-Hall.

Zondag 30 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit 2010 dateert de opname van Verdi’s Don Carlo met een cast vol bekende namen, onder wie Marina Poplavskaya, Roberto Alagna en Simon Keenlyside. Dirigent was Yannick Nézet-Séguin, die het stuk twee jaar later bij De Nationale Opera zou dirigeren.

Alastair Miles. (© Nic Marchant)

Operastream (om 18.00 uur en later een week on demand op de website van het Glyndebourne Festival): het creatieve team van dirigent Vladimir Jurowski en regisseur David McVicar was verantwoordelijk voor wat mogelijk de grootste productie uit de historie van het Glyndebourne Festival was: Wagners Die Meistersinger von Nürnberg. In de hoofdrollen van Sixtus Beckmesser en Hans Sachs zongen Johannes Martin Kränzle en Gerald Finley. Bas Alastair Miles debuteerde in de rol van Veit Pogner. Hij vertelde over de rol, die hij ook in Amsterdam zong, in een interview met Place de l’Opera in 2014.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het tweede deel van de avond hoort u countertenor Jakub Józef Orlinski en begeleider Michal Biel (niet vermeld wordt op welk instrument hij speelt, maar in een video is te zien dat het een reguliere vleugel is). De twee brengen werk van Händel, Purcell en Baird. Het optreden werd opgenomen tijdens het Verbier Festival van 2019.

Nieuw op YouTube

Britten-opera van ON
Opera North zette deze week een opname van The Turn of the Screw van Britten online. De uitvoering was in februari 2020 in Leeds te zien. In de cast zongen onder anderen Sarah Tynan, Eleanor Dennis en Tim Gasiorek. Dirigent was Leo McFall. De enscenering werd gemaakt door Alessandro Talevi.

Maandag 31 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Verdi-week van de Met wordt besloten met de opera Falstaff. In de cast onder anderen Lisette Oropesa, Angela Meade, Stephanie Blythe en Ambrogio Maestri. James Levine leidde het orkest.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Zomeravondconcert organiseert deze week een eigen radioversie van het Festival Oude Muziek, dat beperkt kan doorgaan. Op maandag hoort u bijvoorbeeld Hesperion XXI met Jordi Savall, op dinsdag zijn er opnamen van Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier en op vrijdag is er een opname uit de zomer van 2010 van Capriccio Stravagante onder leiding van Skip Sempé met als solisten onder anderen sopraan Judith van Wanroij.

BBC Proms (om 20.30 uur op BBC 3): met als solisten sopraan Sophie Bevan en tenor Robert Murray brengt de BBC Proms live vanuit de Royal Albert Hall een ode aan componist Franz Lehár tijdens de traditionele Weense avond in de Proms. U hoort muziek uit Die lustige Witwe en Das Land des Lächelns van Lehár en Die Fledermaus van Strauss. Het BBC Concert Orchestra staat onder leiding van Bramwell Tovey.

Dinsdag 1 september

Roberta Alexander. (© Swinkels van Hees)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de streams van de Met staan de komende dagen in het teken van twintigste-eeuwse opera. Richard Strauss’ Elektra opent de serie in een opname van april 2016. In die voorstelling zong Roberta Alexander de rol van vijfde maagd. Ze vertelde er eerder deze zomer over op Place de l’Opera. Andere castleden waren onder anderen Nina Stemme, Adrianne Pieczonka en Waltraud Meier. Het orkest in de door Patrice Chéreau geregisseerde productie werd geleid door Esa-Pekka Salonen.

Woensdag 2 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de opera Peter Grimes van Benjamin Britten werd in 2008 bij de Met opgevoerd onder muzikale leiding van Donald Runnicles. De belangrijkste rollen werden gezongen door Patricia Racette, Anthony Dean Griffey en Anthony Michaels-Moore.

Donderdag 3 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): één van de meest recente titels in de serie twintigste-eeuwse opera’s van de Met is Nixon in China van John Adams. In de belangrijkste rollen zongen Kathleen Kim, Janis Kelly en Robert Brubaker. De componist leidde zelf het orkest in 2011.

Perpetual Music (om 20.00 uur op de website van Medici.tv): tenor Rolando Villazón en violist Renaud Capuçon staan samen op het podium van het Parijse Palais Garnier voor een concert vol barok en romantische kamermuziek. In de serie Perpetual Music spelen en zingen de twee werken van Mozart, Schumann, Strauss en anderen.

Vrijdag 4 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de zwart-witte enscenering die William Kentridge van Lulu van Alban Berg maakte, werd vijf jaar geleden bij de Met opgevoerd door een cast met onder anderen Marlis Petersen, Susan Graham en Johan Reuter. Dirigent was Lothar Koenigs.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Marianne Crebassa, Hélène Guilmette en Lea Desandre zongen de vocale rollen in de Parijse Opéra Comique in een uitvoering van Orphée et Eurydice van Gluck. De muzikale leiding had Raphaël Pichon, regisseur was Aurélien Bory.

Vorig artikel

In memoriam Cora Canne Meijer

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Cora Burggraaf

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.