AchtergrondInterviews

Opera Magazine: Renee Jonker over aus LICHT

Het megaproject aus LICHT, met hoogtepunten uit Stockhausens operacyclus LICHT, werd in 2019 in de Amsterdamse Gashouder geproduceerd. Docent/musicus Renee Jonker was er vanaf het begin bij betrokken. Hij vertelt erover naar aanleiding van de documentaire LICHT, Stockhausens legacy van Oeke Hoogendijk.

Het vroeg jaren van voorbereiding, de samenwerking in het project was niet altijd makkelijk en het bezetten van vocale en instrumentale rollen was een enorme klus. Toch lukte het aus LICHT, de samenvatting van LICHT van Karlheinz Stockhausen, driemaal in drie dagen uit te voeren in de Amsterdamse Gashouder. Er was weerstand, maar ook enthousiasme bij de realisatie door De Nationale Opera, het Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in samenwerking met de Stockhausen Stiftung für Musik.

Docent/musicus Renee Jonker, die als curator vanaf de eerste dag bij het project betrokken was, geeft in dit interview achtergronden bij aus LICHT, waarover door Oeke Hoogendijk een documentaire is gemaakt. De film is nu te huur bij Picl en wordt op 23 februari uitgezonden op NPO 2.

De productie aus LICHT werd in 2019 verkozen tot Opera van het Jaar. Rond de uitvoeringen in Amsterdam verscheen een podcastserie van NPO Radio over de componist Karlheinz Stockhausen.

U kunt onze podcast op deze pagina beluisteren en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(Beeld homepage en podcast © Place de l’Opera)

Vorig artikel

Twee nonnenopera’s op de planken in Luik

Volgend artikel

De Apocalyps: première als dernière

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.