Achtergrond

Youtube-portret: Jonas Kaufmann

Zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele deze zomer was een nieuwe mijlpaal in de carrière van Jonas Kaufmann. Een carrière vol mijlpalen en optredens op het hoogste niveau. Een portret in beeld van de Duitse tenor. Met dank aan Youtube.

(Foto: Uli Webber.)

Na zijn studie zang in München, zijn geboorteplaats, begon Jonas Kaufmann in 1994 zijn carrière bij het Staatstheater Saarbrücken. Al snel volgden debuten in belangrijke Duitse operahuizen (onder meer Stuttgart en Hamburg), evenals optredens bij voorname operahuizen in het buitenland, zoals het Teatro alla Scala in Milaan en de Opéra National de Paris.

In 1999 stond Kaufmann al op het toneel van de prominente Salzburger Festspiele, in Busoni’s Dr. Faust. Hij keerde er vier jaar later terug als Belmonte in Mozarts Die Entführung aus dem Serail. Ondertussen bouwde hij een nauwe band op met het Opernhaus Zürich, waar hij in vele producties optrad en nog steeds optreedt. En dat is slechts één van de vele grote operahuizen waar hij regelmatig te zien is.

Kaufmann heeft in relatief korte tijd veel tenorrollen op zich genomen, variërend van Mozart-partijen tot rollen van Wagner. Hieronder één van zijn Mozart-optredens uit het begin van zijn carrière. Hij zingt de rol van Ferrando in Così fan tutte, in het Piccolo Teatro di Milano. Het fragment is uit 1998.

 

Wat Wagner betreft zong Kaufmann in 2006 zijn eerste Parsifal en in datzelfde jaar proefde hij aan de partij van Walter von Stolzing uit Die Meistersinger von Nürnberg. In 2009 maakte hij in München zijn debuut als Lohengrin, een rol waarmee hij deze zomer voor het eerst uitgenodigd werd door de Bayreuther Festspiele.

Hieronder een audiofragment van zijn Lohengrin in Bayreuth. Hij zingt ‘In fernem land’. Daarna een filmpje van zijn cd ‘Sehnsucht’, waarin hij spreekt over de Wagner-rol.

De afgelopen jaren heeft Kaufmann naast zijn uitbreidende Wagner-activiteiten ook diverse andere belangrijke roldebuten gemaakt. Zo zong hij, met groot succes, in 2008 zijn eerste Cavaradossi in Tosca, in het Royal Opera House in Londen.

Hieronder zingt Kaufmann de beroemde aria ‘E lucevan le stelle’ uit Tosca, tijdens een voorstelling in München, juli 2010.

Het seizoen 2008/2009 opende Kaufmann met zijn debuut in de rol van Des Grieux uit Massenets Manon, bij de Lyric Opera in Chicago. Althans, zijn debuut op het professionele toneel, want als student zong hij de rol al eens in München.

Hieronder zingt hij de aria ‘Ah, fuyez, douce image’ uit Manon, tijdens een opnamesessie voor zijn cd ‘Romantic Arias’.

Ook in het concert- en recitalcircuit is Kaufmann vaak actief. In 2008 trad hij bijvoorbeeld voor het eerst op in Moskou, samen met bariton Dmitri Hvorostovsky. Hieronder zingen de heren een duet uit La Forza del Destino.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Oslo

Volgend artikel

Operazangeres in finale Holland’s Got Talent

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.