BinnenkortNieuws

In de zalen: Kerstconcerten, Kaufmann, Du Pré

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor kerstconcerten van diverse operazangers, Jonas Kaufmann in de bioscoop en de cello-opera We’ll never let you down.

Kerstconcerten

Optreden is moeilijk, maar niet onmogelijk. Verschillende zangeressen laten het zien in de aanloop naar kerst. Sopraan Johannette Zomer zou samen met Maartje van Weegen als verteller een kerstproject brengen bij de Zomer Academie Zutphen. Dat is verschoven naar volgend jaar. Het kerstconcertprogramma Hoe schoon lichtet de morgenster kan echter wel doorgaan.

Het programma draait om ‘muziek en teksten rond Kerst en Driekoningen’, aldus de beschrijving. Johannette Zomer zingt begeleid door vier oudemuziekmusici muziek uit de zestiende, zeventiende en vroege achttiende eeuw, waaronder een deel uit het Weihnachtsoratorium, maar ook ‘onbekende Italiaanse en Franse advents- en kerstmuziek’. Proza en poëzie rijgen de muziek aaneen.

Het kerstproject gaat op 19 december in première in De Nieuwe Veste in Breda. Daarna zijn er concerten in de Waalse Kerk in Amsterdam (26 december), de Gasthuiskapel in Zaltbommel (29 december), de Paaskerk in Baarn (30 december) en de Walburgiskerk in Zutphen (2 januari).

Ondertussen bezingen sopraan Jeannette van Schaik en alt/mezzo Marion van den Akker eveneens de kerst. Onder begeleiding van pianist Peter Lockwood brengen zij bekende nummers uit het operarepertoire, zoals fragmenten uit Madama Butterfly, Norma en Otello. Het concert is tweemaal te bezoeken: op 19 en op 26 december in Concertboerderij d’Rentmeester in Valthermond.

Info

www.klassiekemuziek.nl (concert Johannette Zomer)

www.klassiekintveen.nl (concert Van Schaik en Van den Akker)

Meer lezen

17 lesser-known pieces of Christmas music that deserve more recognition (Classical-Music.com)

Kijken en luisteren

Jonas Kaufmann: It’s Christmas

Het fenomeen ‘opera in de bioscoop’ is de afgelopen anderhalf jaar vrijwel tot stilstand gekomen. Doordat de bioscopen om 17.00 uur moeten sluiten, zijn ook deze maand weer live-vertoningen komen te vervallen, zoals uit Londen en uit New York.

Het Filmtheater Voorschoten was van plan om Macbeth te laten zien, live vanuit de Scala in Milaan. Als alternatief vertoont het theater op 16 december om 14.30 uur Jonas Kaufmann: It’s Christmas, een eerder op dvd uitgebrachte kerstfilm van de beroemde Duitse tenor. De film duurt 76 minuten, de entree kost 10 euro.

In het nieuwe jaar hoopt het Filmtheater Voorschoten weer meerdere liveproducties te kunnen vertonen, waaronder waarschijnlijk de nieuwe Ring-cyclus van de Bayreuther Festspiele.

Info

www.filmtheatervoorschoten.nl

Meer lezen

Kerstinterview met Jonas Kaufmann, BR Klassik, december 2020

Kijken en luisteren

We’ll never let you down

In de ‘cello-opera’ We’ll never let you down kijken twee vrienden van Jacqueline du Pré naar de beschadigde herinneringen aan de legendarische celliste. Een deel van de tournee moest vanwege de coronamaatregelen geannuleerd worden, maar op donderdag 16 december zijn er toch nog twee uitvoeringen in Splendor in Amsterdam, om 11.30 en om 15.00 uur.

Jacqueline du Pré was nog maar 42 jaar oud toen ze overleed. Na de dood van de fameuze celliste in 1987 verschenen er een boek en een film over haar leven, waarin haar nabestaanden met modder gooiden. De cello-opera van de Stichting Cellosonate, de Cello Biënnale Amsterdam en OT Rotterdam werpt een ander licht op het leven en het werk van Du Pré.

De rollen in We’ll never let you down worden vertolkt door bariton Mattijs van de Woerd en cellist Doris Hochscheid. Frans van Ruth speelt op de piano. De muziek is van René Samson, na zijn overlijden voltooid door Mathilde Wantenaar en Max Knigge. Mirjam Koen voert de regie.

Info

www.splendoramsterdam.com

Meer lezen

Reportage over het maakproces van We’ll never let you down

Luisteren

Mattijs van de Woerd vertelt in onze podcast Opera Magazine over de productie (vanaf 13:20):

(Beeld homepage: cover Jonas Kaufmann: It’s Christmas)

Plan uw operabezoek met de handige opera-agenda van Place de l’Opera!

Vorig artikel

Matinee: sublieme uitvoering van vergeten Händel

Volgend artikel

Faust in de opera: La damnation de Faust

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.