Achtergrond

Youtube-portret: Sumi Jo

Ze is de bekendste Zuid-Koreaanse operaster: Sumi Jo. En een ster is ze. Ze treedt wereldwijd op de grootste tonelen op en oogst daar bewondering met haar verfijnde, technisch hoogstaande zang. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Sumo Jo werd geboren in Seoul, Zuid-Korea. Ze begon in haar eigen land aan een studie zang, die ze afmaakte bij de prestigieuze Accademia di Santa Cecilia in Rome. Ze studeerde daar in 1986 cum laude af.

Al in Korea gaf Jo haar eerste recitals en concerten. Haar eerste opera-optreden aldaar was in Le nozze di Figaro, als Susanna. Haar Europese debuut maakte ze in 1986 als Gilda in Rigoletto, bij het operahuis van Trieste.

Hieronder een flard uit de aria ‘Caro nome’, die Jo tijdens de Pretoria Music Competition in 1986 zong. De competitie vond net voor haar debuut in Trieste plaats. Jo won.

 

Haar optreden als Gilda in Trieste trok direct de aandacht van Herbert von Karajan, die haar castte als Oscar in Un ballo in maschera voor een uitvoering bij de Salzburger Festspiele. Daar kwam de jonge sopraan tegenover onder andere Plácido Domingo te staan.

Een paar jaar later keerde Jo terug in Salzburg als Oscar. Hieronder een fragment van haar optreden.

In 1988 maakte Jo al haar debuut bij de Scala, in Jommelli’s Fetonte. En weer een jaar later betrad ze het toneel van de Metropolitan Opera, om wederom Gilda te zingen. In de jaren die volgden, zong de sopraan die rol vele malen in New York.

Jo richtte zich in het bijzonder op het belcanto-repertoire en diverse andere coloratuurrollen. Daar behaalde ze haar grootste roem mee. De lenigheid van haar stem, haar precisie en warme klank werden in het bijzonder geprezen.

Zo zong de Koreaanse vele malen de titelrol in Lucia di Lammermoor van Donizetti. Bijvoorbeeld hieronder tijdens een concert in Seoul in 2003, geleid door maestro Paolo Olmi. Ze zingt de waanzinscène.

Jo zong vele andere belcanto-rollen, waaronder Adina in L’elisir d’amore, Elvira in I puritani, verscheidene Rossini-partijen en Amina in La Sonnambula. Van die laatste rol hieronder een fragment uit 1997.

Naarmate de ster van Jo rees, begon ze ook steeds meer grote concerten en recitals te geven. Zo gaf ze in november 2008 een groots concert samen met bariton Dmitri Hvorostovsky, in St. Petersburg. Hieronder een fragment. Ze zingt het Mexicaanse lied ‘Besame mucho’, in een hip arrangement.

Tot slot één van de rollen die de sopraan vele malen gezongen heeft: de Koningin van de Nacht. De beroemde aria ‘Der hölle Rache’ is te horen, terwijl er tal van beelden van de loopbaan van de artieste passeren.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Moskou

Volgend artikel

Martin Hurkens wint Holland's Got Talent

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.