Achtergrond

Lovende reacties voor The Open Road

De eerste tournee van Club Opera, met de voorstelling The Open Road, nadert zijn einde. De productie heeft in diverse theaters tot positieve reacties geleid. Drie conservatoriumstudenten vertellen hoe zijn de productie hebben ervaren. Van ‘erg poëtisch’ tot ‘betoverend’.

Club Opera is een initiatief van drie Nederlandse productiehuizen. Zij willen de allernieuwste muziektheater- en kameroperaproducties in de etalage zetten en daarbij ruimte geven aan de ontmoeting tussen makers en publiek. Want operamakers willen graag in gesprek gaan met hun publiek. Op de avonden van Club Opera zijn zij de gastheren en gastvrouwen.

De eerste productie van de serie is The Open Road, een magisch-realistische vertelling over de vraag wat de mens drijft om altijd weer verder te willen trekken en de talloze manieren waarop een weg kan worden afgelegd.

De productie streek de afgelopen neer in acht theaters in acht verschillende steden. Het publiek reageerde enthousiast, aldus Club Opera. Ter illustratie verzamelde de organisatie drie reacties van conservatoriumstudenten.

Rozelien Nys, studente zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
,,The Open Road was prachtig! Een heel erg poëtische voorstelling met prachtige beelden, wondermooie muziek en een heel overtuigende acteur en muzikanten. Je wordt ondergedompeld in een verhaal dat steeds weer net anders gaat dan verwacht, met verstilde, aangrijpende en ook grappige momenten. Een kleine innerlijke reis door het leven. Gezellig ook om achteraf met de hele cast, componiste en regisseur nog even te kunnen nababbelen bij een drankje.”

Liza van der Peijl, studente zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
,,Een korte, maar boeiende voorstelling, waarbij duidelijk wordt hoeveel er kan met weinig middelen. Weinig musici, weinig decorstukken, maar toch een dynamisch geheel. Musici spelen niet alleen, ze zingen en acteren ook. De weinige decorstukken worden doeltreffend gebruikt en creëren een eenheid. Verder vind ik het mooi dat het idee duidelijk is, maar het verhaal niet. Dat kan het publiek zelf invullen. Of niet, de sfeer is zo al mooi genoeg.”

Justine Unkel, studente zang aan hetArteZ conservatorium in Arnhem.
,,Voor mij was The Open Road een bijzondere ervaring, omdat ik nog nooit een voorstelling zoals deze had gezien. Het heeft me van begin tot eind in z’n greep gehad, het toneelbeeld en de muziek waren prachtig en er hing de hele avond een betoverende sfeer die door de hele zaal te voelen was. Ik ga zeker nog een keer!”

The Open Road is nog te zien op vrijdag 3 december in Groningen en zaterdag 4 december in Tilburg.

Club Opera gaat dit seizoen nog een keer op tournee, van 8 mei tot 4 juni 2011. Dan met de voorstelling Penthesilea (Kameroperahuis), in een regie van Lotte de Beer en met muziek van Benedict Weisser.

Zie voor meer informatie de website van Club Opera.

Vorig artikel

Güra zingt Schubert in Muziekgebouw

Volgend artikel

Flórez doet wat nieuws: geestelijke liederen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.