Achtergrond

Youtube-portret: Nadja Michael

Ze begon als succesvol mezzosopraan en vergrootte sinds 2005 haar roem door haar tanden in het sopraanrepertoire te zetten. Nadja Michael: ze is lang niet door iedereen geliefd, maar staat wel op de grootste operatonelen. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: A Gnädinger.)

Nadja Michael groeide op in de buurt van Leipzig, maar verliet de DDR in 1989 om in Stuttgart zang te gaan studeren. Ze bekostigde haar studie onder meer door als model te werken. Michael vervolgde haar studie in de Verenigde Staten, aan de Indiana University Bloomington, waarna ze in 1993 haar operadebuut maakte als derde dame in Die Zauberflöte.

Michael begon haar carrière als mezzosopraan. Zo zong ze rollen als Dulcinée, Eboli, Amneris, Dalila en Carmen.

Hieronder twee fragmenten uit haar mezzotijd. Allereerst zingt ze ‘O don fatale’ uit Verdi’s Don Carlos. Daarna een fragment van een optreden van haar als Carmen in Wenen.

 

In 2005 maakte Michael de overstap naar het sopraanrepertoire. Ze zong sindsdien rollen als Tosca, Lady Macbeth, Salome, Fidelio, Santuzza en Médée.

Volgens haar website oogstte Michael enorm succes met een aantal van die rollen. Als Lady Macbeth in Verdi’s Macbeth imponeerde ze in München, ze debuteerde ‘spectaculair’ als Médée in Cherubini’s gelijknamige opera en zong met veel succes Strauss’ Salome in Milaan, San Francisco Londen.

Hieronder zingt ze de finale van Salome in het Royal Opera House in Londen.

Hieronder nog meer sopraangeluid uit Michaels keel: ‘Vissi d’arte’ uit Puccini’s opera Tosca. Het fragment komt uit een productie van de Bregenzer Festspiele 2007.

De zangeres laat het niet bij zingen alleen. Ze is ook bezig naam te maken als producent/regisseur van haar eigen producties. Zo creëerde ze Orlando Misterioso, dat opgenomen werd door Arte. Hieronder de trailer.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Nadja Michael. Michael zingt in december de rol van Fidelio bij De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Israël krijgt eerste Wagner Society

Volgend artikel

Kaufmanns Werther-triomf op dvd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.