Achtergrond

Youtube-portret: Measha Brueggergosman

Met haar excentrieke verschijning, innemende uitstraling en muzikale talent heeft sopraan Measha Brueggergosman in relatief kort tijd een grote naam opgebouwd. Vooral met haar vele concerten en originele albums. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Measha Brueggergosman (foto: Paul Elledge).

Measha Brueggergosman werd geboren als Measha Gosman in Fredericton, in Canada. Ze begon als kind te zingen in het koor van haar baptistenkerk en kreeg vanaf haar zevende zang- en pianoles. Uiteindelijk belandde ze op de University of Toronto. Daarna vertrok ze naar Duitsland, om aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf haar master te behalen.

De sopraan trouwde met de Zwitser Markus Brügger, die ze tijdens een uitwisseling had ontmoet, en veranderde haar achternaam in Brueggergosman (ook wel Brüggergosman). Inmiddels is het paar overigens gescheiden.

Eén van haar eerste operarollen was de titelrol in Beatrice Chancy, een nieuwe opera van James Rolfe en George Elliott Clarke over een slavenmeisje in de negentiende eeuw. Brueggergosman was toen 20 jaar.

Na die enthousiast ontvangen wereldpremière en haar komst naar Düsseldorf won Brueggergosman diverse competities, waaronder een prijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in 2004. Dat jaar gaf ze ook vele concerten, van Tanglewood tot Berlijn en van Verbier tot Bergen.

Dat is waar Brueggergosman haar bekendheid het meeste aan dankt: aan haar prestaties in het concertcircuit, evenals aan haar albums. Ze heeft wel in de nodige opera’s gezongen (waaronder in Turandot, Elektra, Dead Man Walking, Dialogues des Carmélites en Idomeneo) maar het zijn vooral haar concerten en originele cd’s waar ze mee scoort. Daarom hieronder vijf impressies uit haar concerten en albums.

Hieronder een filmpje over haar eerste soloalbum, Surprise, waarvoor ze cabarat songs van Satie, Schönberg en Bolcom opnam.

 

Hieronder zingt de de aria ‘D’Oreste, d’Ajace’ uit Mozarts opera Idomeneo tijdens een concert in Berlijn in 2008.

Hieronder ‘Reve infini’ uit La Vierge van Massenet, van haar album Extase.

Hieronder zingt ze het lied ‘Der genügsame Liebhaber’ van Arnold Schönberg tijdens een concert in 2008. Justus Zeyen begeleidt haar.

Tot slot een fragment van haar album Night and Dreams.

Vorig artikel

De regisseur en de componist op de tandem

Volgend artikel

Strobos siert Opera Zuids Rosenkavalier

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.