Advertorial

Queen Mary met muziek van Purcell

Zoals in al de producties van BarokOpera Amsterdam, wordt een verhaal verteld en op creatieve wijze passende muziek uit de barokperiode gebruikt om dat verhaal ook muzikaal te vertellen.

PR BEELD Queen Mary, © Lennart Monaster

Na eedere voorstellingen in 2019 en 2020, neemt BarokOpera Amsterdam het publiek in de semi-opera Queen Mary mee terug  in de tijd, toen Koning Stadhouder Willem III van Oranje samen met Koningin Mary Stuart II  Groot-Brittannië klaarstoomde om een wereldmacht te worden. De muziek is van hun hofcomponist Henry Purcell. De meesterwerken die hij schreef voor William and Mary zijn  nauw verweven met hun meeslepende levensverhaal. Zo waren er grote huwelijksproblemen,  wisselden de machtsverhouding in Europa continu en stierf Mary een vroege dood. Queen  Mary is gebaseerd op fragmenten uit The Fairy Queen, The Tempest, King Arthur en The British  Worthy. De dialogen zijn geïnspireerd op historische correspondentie en geschriften.

De door  BarokOpera Amsterdam zelf samengestelde voorstelling wordt 7 mei in de Stadsschouwburg  in Haarlem, op 8 mei in Theater Het Speelhuis in Helmond en op 10 mei in DeLaMar in Amsterdam  uitgevoerd.

“De geniale hoveling Purcell creëerde nieuwe genres en oversteeg met zijn muziek zowel de  onderwerpen als de traditionele vormen die hij kreeg aangereikt”, zegt artistiek leider Frédérique  Chauvet.“ De voorstelling begint met twee magnifieke Birthday Odes for Queen Mary, muziek die nog  steeds regelmatig tijdens het jaarlijkse eerbetoon bij de verjaardag van de Britse koningin wordt  uitgevoerd. Met If Love’s a sweet passion, Coridon and Mopsa en A thousand ways to spend the  hours uit The Fairy Queen wordt het vijftienjarig huwelijk van William en Mary luister bijgezet. Een  paar jaar later wordt het Engelse volk opgeschrikt door de plotselinge dood van Mary. De emotie van  een heel volk wordt door Purcell aangrijpend uitgedrukt in zijn Funeral Music for Queen Mary.  

Waanzin 

Queen Mary van BarokOpera Amsterdam © Lennart Monaster

Frédérique Chauvet: “In Queen Mary zien we ook hoe Europese landen constant met elkaar in oorlog  waren. We laten ook de waanzin en de wreedheid ervan zien.” We horen halfdronken soldaten hun  overwinning vieren met Come if you dare uit King Arthur. De slotscène bestaat uit zelden gespeelde  stukken uit de vijfde akte van King Arthur, waarin het machtige Engeland van begin achttiende eeuw  wordt bejubeld. 

Bekijk hier een voorproefje.

De cast van Queen Mary

Marijje van Stralen – sopraan, Oscar Verhaar – countertenor, Mattijs Hoogendijk – tenor, Pieter Hendriks – bariton. Frédérique Chauvet  heeft de artistieke en muzikale leiding, Sybrand van der Werf deed de regie en schreef de teksten en Studio RUIM & Sanne Puijk ontwierpen en maakten de kostuums

Speellijst 2022

Za 7 mei 20.00 uur Stadsschouwburg Haarlem

Zo 8 mei 15.00 uur Theater Het Speelhuis, Helmond 

Di 10 mei 20.00 uur DeLaMar, Amsterdam

Kaarten zijn te krijgen bij de theaters maar ook bij BarokOpera Amsterdam zelf.

Vorig artikel

In de zalen: Tosca, bijzondere Bruid te koop! , La Finta pazza en Queen Mary

Volgend artikel

Carsen brengt gitzwartgerokte Don Carlo

De auteur

Advertorial

Advertorial