Binnenkort

DNO herneemt omstreden Don Giovanni

De Don Giovanni die in 2006 onder overweldigend boegeroep in première ging bij De Nederlandse Opera wordt vanaf vrijdag hernomen. Alejandro Marco-Buhrmester zingt de titelrol, Constantinos Carydis staat op de bok.

De Nederlandse Opera voerd eind 2006 de volledige Mozart/Da Ponte-cyclus op in een regie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. In de vorige seizoenen werden Così fan tutte en Le nozze di Figaro al hernomen, vrijdag volgt Don Giovanni – slechts enkele dagen nadat in de Stadsschouwburg een nieuwe DNO-productie van Platée in première ging.

De productie van Don Giovanni deed het in 2006 het minst goed van de drie. Op z’n zachtst gezegd. De voorstelling werd door het publiek ontvangen met een overweldigend boegeroep. Zelfs de dirigent kreeg ervan langs.

Bij de reprise staat een andere maestro op de bok: Constantinos Carydis, een jonge Griek die flink aan de weg timmert. Hij staat voor het Nederlands Kamerorkest en het Koor van De Nederlandse Opera, dat niet door koordirigent Martin Wright maar door Brian Fieldhouse is ingestudeerd.

Myrtò Papatanasiu en Cora Burggraaf keren terug in de rollen van Donna Anna en Zerlina. Mario Luperi is wederom te horen als Commendatore, José Fardilha herhaalt zijn Leporello-vertolking en Roberto Accurso kruipt weer in de huid van Masetto.

Nieuw is Alejandro Marco-Buhrmester in de titelrol. Hij zong begin dit seizoen Montfort in Les vêpres siciliennes. Verder zingt Christoph Strehl Don Ottavio en vertolkt de Nederlandse Judith van Wanroij Donna Elvira.

De reprise van Don Giovanni gaat op vrijdag 8 april in première. Daarna zijn er tot en met 1 mei nog acht voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Lees ter voorbereiding de tekst en uitleg die Chris Engeler op Place de l’Opera gaf bij deze enscenering: Don Giovanni bij DNO: een fantasiebeeld.

Vorig artikel

Platée bedelft je onder zwart absurdisme

Volgend artikel

Vlaamse Opera lanceert dvd-serie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.