Home » Binnenkort, Nieuws

NTR zendt film uit over de Gurrelieder

3 mei 2011 2 reacties

door

NTR Podium zendt zondag 15 mei een film uit over dirigent Reinbert de Leeuw en de grootse uitvoering van Schönbergs Gurrelieder die hij in maart in Rotterdam leidde, getiteld Extase. In de film wordt De Leeuw gevolgd tijdens de voorbereidingen op de uitvoering.

Reinbert de Leeuw ontvangt applaus na de uitvoering van de Gurrelieder in de Doelen.

De Gurrelieder is een ‘mateloos ingewikkeld stuk gecomponeerd voor de grootste orkestbezetting aller tijden; 356 musici’, aldus NTR Podium. Het werk werd in maart uitgevoerd in de Doelen in Rotterdam door voornamelijk conservatoriumstudenten. Reinbert de Leeuw stond op de bok.

Voor De Leeuw was het een droom die uitkwam. In zijn carrière van zo’n vijftig jaar heeft hij altijd gehoopt het grote werk van zijn held Schönberg uit te mogen voeren.

Regisseur Carine Bijlsma volgde De Leeuw in de voorbereidingen op de uitvoering. ‘In slechts tien dagen moet De Leeuw het orkest voorbereiden op het uitverkochte concert in de Doelen. Een inspirerende uitputtingsslag’, licht NTR Podium toe.

,,We beleven het avontuur met hem mee”, zegt Bijlsma over Extase. ,,Hoe meer hij opgaat in de voorbereidingen, in de muziek, des te dichter komen we bij De Leeuws muzikale belevingswereld. Zijn totale overgave.”

De film wordt 15 mei om 13.00 uur uitgezonden op Nederland 2. Op maandag 16 mei volgt een herhaling, om 23.35 uur op Nederland 2.

Zie ook de website van NTR Podium.

2 reacties »

  • Leen Roetman zei:

    Bedankt voor de tip. Ik ga het opnemen.

  • Robert Krul zei:

    Beste NTR, weten jullie of er van de uitvoering van de Gurrelieder olv Reinbert de Leeuw (mei 2011) ook opnamen gemaakt en verkrijgbaar zijn?

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.