Binnenkort

Opera in de media: week 10 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 van 2020 (29 februari – 6 maart) aandacht voor de radio-uitzending van Händels Rodelinda door De Nationale Opera en voor Turandot bij de Wiener Staatsoper.

Zaterdag 29 februari

Katrien Baerts. (© Claudia Hansen)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): Reinbert de Leeuw kan het concert van zaterdagmiddag niet meer dirigeren, Bas Wiegers vervangt hem. In werken van onder anderen Vivier en Namavar spelen Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag. Mezzosopraan Barbara Kozelj en sopraan Katrien Baerts zijn de vocale solisten.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Händels Rodelinda is te horen in een opname van eind januari, gemaakt in Nationale Opera & Ballet. Concerto Köln speelt onder leiding van Riccardo Minasi, solisten zijn onder anderen Lucy Crowe (Rodelinda), Bejun Mehta (Bertarido) en Lawrence Zazzo (Unulfo).

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): de opera Giulio Cesare in Egitto van Händel – het stuk staat naar verluidt op het programma van een Nederlands operahuis in de komende jaren – werd uitgevoerd tijdens het George Enescu International Festival 2019 in Boekarest. In de hoofdrollen zongen Christopher Lowry als Cesare en Karina Gauvin als Cleopatra. In de bak zat Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset.

Zondag 1 maart

Spiegelzaal (om 10.00 uur op NPO Radio 4): deze week zijn bas-bariton Joris van Baar en pianist Caspar Vos te gast. Van Baar zong afgelopen week in een productie van La clemenza di Tito van het Conservatorium van Amsterdam.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): tijdens de Monteverdi-dag van afgelopen weekend zong het ensemble Cantar Lontano het Selva morale e spirituale van Monteverdi. Het stuk bestaat uit motetten, madrigalen, psalmen, misdelen en recitatiefachtige stukken. Marco Mencoboni dirigeert.

Arte (om 23.55 uur op Arte TV): op Arte is een registratie te zien van een optreden in de zomer van 2018 in La Seine Musicale. Onder leiding van Laurence Equilbey speelde het Insula Orchestra van Mozart Thamos, König in Ägypten. De vocale solisten waren Sandrine Piau, Aline Martin, Reinoud Van Mechelen en Andreas Wolf.

Nieuw op YouTube

Kobe herdacht
De herdenking van de verongelukte sporter Kobe Bryant en zijn dochter Gia, afgelopen week in Los Angeles, kende opvallende klassieke fragmenten. Alicia Keys speelde de Mondscheinsonate van Beethoven en Christina Aguilera waagde zich aan een klassiek vocaal stuk, het ‘Ave Maria’.

Donderdag 5 maart

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): afgelopen jaar werd de opera Fête Galante van Ethel Smyth uitgevoerd door het Lontano Ensemble onder dirigent Odaline de la Martinez. In de hoofdrollen zongen Felix Kempe als Pierrot en Charmian Bedford als Columbine.

Turandot (om 19.30 uur op StaatsoperaLive): de Wiener Staatsoper biedt een livestream van de opvoering van Turandot van Puccini. De dirigent is Ramón Tebar, Marco Arturo Marelli maakte de enscenering. In de hoofdrollen zingen Elena Pankratova, Roberto Alagna en Golda Schultz.

France Musique (on demand op France TV): in Metz werden afgelopen week de Franse muziekprijzen, de Victoires de la Musique Classique, uitgereikt. Onder anderen Karin Deshayes en Benjamin Bernheim werden onderscheiden, net als voormalig IVC-deelnemer Marie Perbost. In een video ziet u een korte samenvatting van het evenement.

Vorig artikel

Opéra Royal brengt nieuwe Sonnambula

Volgend artikel

Uitstekende Parelvissers uit Tatarstan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.