Binnenkort

Opera Zuid speelt L’elisir d’amore

Opera Zuid sluit zijn seizoen vanaf zondag 22 mei af met een productie van L’elisir d’amore. Regisseur Nicola Glück heeft de komische opera van Donizetti in een alternatief jasje gestopt. Op de bok staat Stefan Veselka. De hoofdrollen worden vertolkt door Andrea Giovannini en Kim Savelsbergh.

L’elisir d’amore is één van de bekendste en populairste opera’s van Gaetano Donizetti. Hij schreef het werk kort nadat hij met Anna Bolena was doorgebroken in Milaan. In amper zes weken had hij de partituur gefabriceerd.

De opera gaat over de onhandige boerenjongen Nemorino, die verliefd is op de rijke landeigenaresse Adina. Als hij concurrentie krijgt van de zelfverzekerde sergeant Belcore, neemt hij zijn toevlucht tot een liefdesdrankje (l’elisir d’amore) van de kwakzalver Dulcamara. Hoewel het eigenlijk gewoon wijn is, krijgt Nemorino uiteindelijk na allerlei grappige verwikkelingen wat hij wil.

Donizetti’s werk bevat vele bekende aria’s en duetten, die ook vaak los opgevoerd worden. Het bekendste is uiteraard Nemorino’s aria ‘Una furtiva lagrima’, maar ook ‘Quanto è bella, quanto è cara’ en bijvoorbeeld ‘Udite, udite, o rustici’ zijn populair.

De productie van Opera Zuid benadert de opera op een wat alternatieve wijze. Regisseur Nicola Glück, die eerder Falstaff regisseerde bij het Maastrichtse gezelschap, heeft het verhaal verplaatst naar het Amerika van de jaren vijftig. De liefdesgeschiedenis speelt zich nu af op een middelbare school, ‘waar het allemaal om de liefde draait’, aldus Opera Zuid.

De opera wordt muzikaal geleid door Stefan Veselka. Andrea Giovannini zingt de rol van Nemorino en Kim Savelsbergh is Adina. Savelsbergh treedt regelmatig op bij Opera Zuid. Zo zong ze onlangs Sophie in Der Rosenkavalier en Susanna in Le nozze di Figaro.

De rest van de cast bestaat uit Willem de Vries (Belcore), Piotr Micinksi (Dulcamara) en Fenna Ograjensek (Giannetta).

L’elisir d’amore gaat op zondag 22 mei in première in het Parktheater in Eindhoven. Daarna volgt tot en met 18 juni een tournee door het land. De productie is op 5 juli ook nog semiscenisch in het Concertgebouw te zien, in het kader van de Robeco Zomerconcerten.

Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Een volkomen waanzinnige Anna Bolena

Volgend artikel

Saaie Samson ontstemt Berlijns publiek

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.