Binnenkort

Robeco Zomerconcerten brengt 86 concerten

Robeco Zomerconcerten vult het Concertgebouw in juli en augustus met 86 concerten, verspreid over vijf genres en vier thema’s. De programmering bevat onder meer vier opera’s en een Wagner-gala.

Sinds 1989 werken Het Concertgebouw en Robeco samen om de Amsterdamse concertzaal ook in de zomer continu te vullen met muziek. Programmeur Anita Crowe heeft in de ‘muzikale reis van 2011’, zoals ze het noemt, gekozen voor vier thema’s: ‘Antonín Dvorák’, ‘Weense meesters’, ‘Romance en France’ en ‘Zingen in de zomer’.

Onder het laatste thema zijn diverse opera’s geprogrammeerd. Op zondag 3 juli wordt Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse in patria opgevoerd door het ensemble La Venexiana onder leiding van Claudio Cavina. Tenor Mirko Guadagnini zingt de titelrol.

Dinsdag 5 juli doet Opera Zuid het Concertgebouw aan om semiscenisch haar productie van L’elisir d’amore op te voeren. Het Brabants Orkest wordt geleid door Stefan Veselka, de hoofdrollen worden vertolkt door Kim Savelsbergh en Andrea Giovannini.

Een dag later, 6 juli, is Zomeropera Alden Biesen te gast met Puccini’s Manon Lescaut. Federico Santi heeft de muzikale leiding in handen. De Nederlandse sopraan Barbara Haveman zingt de titelrol, Mickael Spadaccini is haar geliefde en Emilio Marcucci zingt Lescaut.

Studenten van de Dutch National Opera Academy voeren onder leiding van Richard Egarr op 8 augustus de vrolijke klucht Il signor Bruschino van Rossini op. Solisten zijn onder andere Tim Kuypers, Peter Davoren, Geoffrey Degives en Alexandra Schoeny.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft op de slotdag van de Robeco Zomerconcerten, woensdag 31 augustus, een Wagner-gala, geleid door de nieuwe chef-dirigent Marc Albrecht. Op het programma staat de eerste akte uit Die Walküre en verder fragmenten uit Tannhäuser. Solisten zijn Dimitry Ivashchenko, Robert Gambill en Melanie Diener.

Behalve opera zijn er ook de nodige interessante vocale concerten te bezoeken. Daaronder een optreden van Johannette Zomer op maandag 15 augustus. Zij zingt aria’s van Henry Purcell, die wordt aangekondigd als de ‘Britse Orpheus’. Zomer wordt begeleid door La Sfera Armoniosa onder leiding van Mike Fentross.

Een andere Nederlandse zangeres, Christianne Stotijn, zingt op 21 augustus ‘Chansons madécasses’ van Ravel. ‘De kinderkamer’ van Moessorgski en liederen van De Falla. Ze wordt begeleid door Julius Drake op de piano.

Zie voor een overzicht van alle concerten in juli en augustus de website van de Robeco Zomerconcerten.

Vorig artikel

Verwondering én bewondering in Onjegin

Volgend artikel

Youtube-portret: Patrizia Ciofi

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. TLW
  28 juni 2011 at 12:36

  Waar ik eigenlijk naar op zoek was is een agenda, welke opera speelt er dit weekend, of de week erop, met de mogelijkheid om te boeken….
  bestaat zoiets ook? Ik begrijp dat ik daarvoor niet op deze site moet zijn.
  Voor achtergronden en recenties is het overigens wel ideaal…
  Ik hoor heel graag tips, zodat ik mijn lief binnenkort kan verrassen…

 2. Basia Jaworski
  28 juni 2011 at 12:55

  @Beste TLW –
  helemaal bovenaan, derde van links vind je het rubriek “kalender”.
  Daar vind je de volledige agenda,inclusief alle info.