BinnenkortBuitenlands nieuws

Opera in Avignon, Aix en Orange

Voor wie vakantie houdt in het zuiden van Frankrijk zijn er deze zomer vele festivals te bezoeken, waaronder die van Avignon, Orange en Aix-en-Provence. Niet altijd goedkoop, maar vaak wel bijzonder. Een greep uit het opera-aanbod van deze zomer.

Avignon
Het festival in Avignon wordt dit jaar 65. Aan de Rhône is in de maand juli heel veel te beleven op theatergebied. Het officiële festival, het ‘In’, speelt zich af in verschillende concertzalen en op andere passende locaties.

Eén van de theaters in Avignon.

Het ‘Off’ vindt een plaats daarnaast. Het bestaat uit letterlijk honderden voorstellingen op alle denkbare plaatsen, van garages, scholen tot leegstaande gebouwen. Wees ook niet verbaasd als u in een omgebouwde rijnaak in de Rhône terechtkomt. En dan is er gewoon op straat ook nog eens heel veel te zien aan straatartiesten, jongleurs en musici. Dat wordt wel het ‘Off-Off’ genoemd.

IN
Op het gebied van muziektheater is er dit jaar onder meer L’Indestructible Madame Richard Wagner te zien. Het gaat natuurlijk over Cosima Wagner, die tot op haar 92e actief was ‘als verdedigster, beschermvrouwe en wellicht mummificeerster van het werk van haar man Richard’, aldus maker Christophe Fiat.

Fiat gebruikte voor zijn verhaal anekdotes, privé-momenten en publieke optredens van de vrouw die in 1883 de leiding van het Bayreuth-festival overnam. Voor de muziek koos Fiat rock, omdat die muziek volgens hem nu is wat opera tóen was.

Van 18–24 juli in La Chartreuse de Villeneuve lez Avignon, net over de brug. Tickets voor minder dan € 30.

Off
In het ‘Off’ hebben voorstellingen en producties nogal eens een absurdistisch karakter. Daar houden Franse theatermakers erg van. Op alle even dagen van 8-30 juli staat Marie Duisit met Vox Populi, stand-up d’opéra in het piepkleine Theatre Chapeau Rouge (slechts 35 plaatsen, tickets € 15).

Duisit speelt Maria, een diva die vertelt over haar passie voor vocale muziek, met het vaste voornemen iedereen warm te maken voor het vocale genre dat het stempel ‘ontoegankelijk’ draagt. De muziek komt van onder andere Purcell, Mozart, Bellini, Bizet en Verdi.

Orange
Ten noorden van Avignon ligt Orange, met zijn Romeinse theater dat in de eerste eeuw na Christus gebouwd werd. Hier speelt zich het jaarlijkse operafestival Chorégies d’Orange af. Dit jaar staat onder meer Aida op het programma. Deze Verdi-opera wordt door Charles Roubaud geregisseerd met Tugan Sokhiev voor het Orchestre National du Capitole de Toulouse.

Het Romeinse theater in Orange.

Indra Thomas zingt de rol van Aida, Ekaterina Gubanova maakt haar Orange-debuut als Amneris. Verder zingt Carlo Ventre de rol van Radames en Andrezj Dobber die van Amonasro. Uitvoeringen zijn op 9 en 12 juli.

Ook Verdi’s Rigoletto is deze zomer in Orange te zien. Onder muzikale leiding van Roberto Rizzi-Brignoli (Orchestre National de France) en in een regie van Paul-Emile Fourny zingt Leo Nucci de rol van Rigoletto. Patrizia Ciofi is Gilda, Vittorio Grigolo zingt Il Duca di Mantova en Mikhail Petrenko zingt de rol van Sparafucile.

Te zien op 30 juli en 2 augustus, met ‘slechtweer-reservedata’ steeds een dag later, zoals in Orange gebruikelijk. Kaarten kosten voor opera’s tussen € 50 en € 250.

Aix-en-Provence
In de stad van Cezanne en Darius Milhaud vindt iedere zomer het Festival d’Aix-en-Provence plaats. Vorig jaar trok het festival meer dan 60.000 bezoekers. Een kleine keuze uit het operaprogramma van het festival in 2011:

La Clemenza di Tito van Mozart wordt dit jaar uitgevoerd door het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Colin Davis. De mise-en-scène en het toneelbeeld zijn van David McVicar. De grote namen op het affiche zijn verder John Mark Ainsley (Titus), Sarah Connolly (Sesto) en Simona Mihai (Servilia).

Het centrum van Aix wordt op de uitvoeringsavonden, tussen 7 en 21 juli, verkeersvrij gemaakt, zodat het publiek ongestoord op de binnenplaats van het zeventiende-eeuwse Ancien Archevêché kan genieten.

Op een aantal avonden dat La Clemenza di Tito niet speelt, kunt u in hetzelfde theater Natalie Dessay tegenkomen. Zij zingt, afwisselend met Irina Lungu, de rol van Violetta in La Traviata.

Modern repertoire is te horen in de periode van 8–14 juli in het Grand Théâtre de Provence. Le Nez van Sjostakovitsj wordt gebracht in een nieuwe co-productie van de Metropolitan Opera, de Opéra National de Lyon en het festival. Lyon levert ook het orkest, dirigent is Kazushi Ono en de regie is van William Kentridge. Enkele solisten zijn Vladimir Samsonov (Kovaliov), Alexander Kravets (Le Nez), Andreï Popov (L’Inspecteur de police) en Margarita Nekrasova (Madame Podtotchina).

Voorstellingen in Aix-en-Provence kosten tussen de € 30 en € 240.

Vorig artikel

Machaidze bevestigt naam met debuut-cd

Volgend artikel

Verwondering én bewondering in Onjegin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.