Binnenkort

Concertgebouworkest begint Requiemritueel

Chef-dirigent Mariss Jansons en het Koninklijk Concertgebouworkest vangen op 14 september een nieuwe traditie aan: het orkest zal voortaan ieder seizoen in de herfst een requiem opvoeren. De eer van de aftrap is aan Mozarts requiem.

Mariss Jansons, chef-dirigent van het Concertgebouworkest.

,,Een requiem staat stil bij de vergankelijkheid. Dit past goed in de herfst, wanneer ook Allerzielen gevierd wordt en de dagen korter worden”, licht het Concertgebouworkest zijn nieuwe traditie toe. ,,Doel is een ritueel te creëren waarbij iedereen op zijn eigen manier kan stilstaan bij verlies in zijn of haar omgeving.”

De traditie wordt aangevangen met één van de bekendste requiems ooit geschreven, die van Mozart. Chef Mariss Jansons staat zelf op de bok voor zijn orkest en voor het Groot Omroepkoor. De solorollen worden vertolkt door gerenommeerde Mozart-zangers: sopraan Genia Kühmeier, alt Bernarda Fink, tenor Mark Padmore en bas Gerald Finley.

Mozarts werk wordt in het concert gecombineerd met de Psalmensymfonie, een driedelig werk van Stravinsky uit 1930, gebaseerd op verzen uit drie verschillende psalmen.

Het ‘Requiemritueel’ van het Concertgebouworkest wordt de komende jaren voortgezet met onder meer Ein deutsches Requiem van Brahms, de Messa da Requiem van Verdi en het requiem van Ligeti.

Het requiem van Mozart wordt op 14, 15, 16 en 18 september uitgevoerd. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouworkest.

Vorig artikel

DNO neemt veel Iphigénie op zijn vork

Volgend artikel

Opera in de media: week 37

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.