Binnenkort

Opera in de media: week 37

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (10 – 16 september) onder meer aandacht voor Nina Stemme in Tristan en Dorothea Röschmann in New York bij de 9/11-herdenking.

De laatste avond Proms
Het BBC-Proms-seizoen is alweer voorbij. Traditioneel eindigt het met de Last Night, in de Royal Albert Hall in Londen maar ook op veel locaties daarbuiten, zoals Hyde Park. Het is niet alleen een slotfeestje, het Britse publiek omarmt zichtbaar enthousiast met die merkwaardige, gereguleerde uitbundigheid ook de klassieke muziekcultuur.

Het programma van de slotavond bestaat echt niet alleen uit de overbekende meezingers, want voor de pauze is er Liszt door pianist Lang Lang en zingt sopraan Susan Bullock de slotaria uit Wagners Götterdammerung.

Het programma opent met een nieuw werk van Peter Maxwell Davies, die dat in opdracht van de Proms-organisatie componeerde. Na de pauze is er dan alle ruimte voor You’ll never walk alone, de Pomp and Circumstance March van Elgar, Land of Hope and Glory, Jerusalem, Rule Britannia en het onvermijdelijke slot: God save the Queen.
BBC 2: zaterdag 10 september om 20.30 u. (NL-tijd)

Dorothea Röschmann (foto: Jim Rakete).

A concert for New York
In New York wordt ook met klassieke muziek de aanslag van 11 september 2001 op het World Trade Center herdacht. De New York Philharmonic speelt in het Lincoln Center de tweede symfonie van Mahler, Auferstehung/Resurrection. De vocale solisten zijn sopraan Dorothea Röschmann en mezzosopraan Michelle DeYoung, dirigent is Alan Gilbert.

Het concert is bedoeld voor alle New Yorkers, waarbij nabestaanden en andere betrokkenen voorrang krijgen. Arte zendt het concert uit, maar het is ook als webcast op 11 september om 15.00 u. (NL-tijd), de tijd van de aanslagen, op de website van de New York Philharmonic te zien.
Arte: zondag 11 september om 17.50 u.

Viaggo in la Scala
De opera Viaggio a Reims van Rossini werd in april 2009 opgenomen in de Scala van Milaan. Het werk is gebaseerd op een libretto van Luigi Balocchi naar het oeuvre van Madame de Staël. Het koor en orkest van de Scala stonden onder leiding van Ottavio Dantone, Luca Ronconi deed de regie. In de hoofdrollen: Patrizia Ciofi (Corinna), Annick Massis (Comtesse de Folleville), Bruno Pratico (Baron de Tombronok), Daniela Barcellona (Marquise Melibea), Nicola Ulivieri (Don Profondo).
Mezzo: zondag 11 september om 17.00 u.

Everything you always wanted to know
De titel van de filmklassieker van Woody Allen inspireerde de makers van een documentaire om een blik te werpen achter de schermen van de klassieke muziek. Op het programma staan onder andere karate met Lang Lang, een wedstrijd ‘vioolstok-gooien’ met Renaud Capuçon, een interview met Hilary Hahn en een jamsessie van ‘I Will Survive’. Op dat nummer van Gloria Gaynor, dat je zonder veel moeite de ultieme ‘disco-aria’ zou kunnen noemen, houden Mischa Maisky, Janine Jansen en Julian Rachlin een jamsessie. Verder doet Roger Moore mee en een aantal popmuzikanten.
BravaNL: dinsdag 13 sept om 12.49 u.

René Pape (foto: Mathias Bother / DG).

Grote Stemme in Tristan
Dat ook grote namen uit de opera wisselend presteren blijkt wel als je de recensie van de laatste week op Place de l’Opera naslaat. Robert Gambill bleek kort geleden in het Concertgebouw een weinig overtuigende Siegmund. Hij zong met Nina Stemme, die juist ‘niet te verbeteren’ was in haar rol van Leonore, in 2007 de titelrollen van Wagners Tristan und Isolde. Nikolaus Lehnhoff regisseerde deze productie in Glyndebourne. René Pape, geprezen voor zijn recente opnamen van Wagnerstukken, en Bo Skovhus, die niet ieders waardering kreeg voor zijn Jevgeni Onjegin onlangs in de Stopera, zingen de andere mannelijke rollen van Marke en Kurwenal. In de productie van de Glyndebourne Festival Opera stond Jiri Belohlavek voor het London Philharmonic Orchestra.
Mezzo: dinsdag 13 september om 20.30 u.

Late night Boccanegra
Voor zover uit de programmagegevens van Mezzo op te maken is, wordt de opera Simon Boccanegra een aantal malen in HD uitgezonden en maar één keer op het analoge kanaal van de zender. Dat gebeurt op donderdag de 15e om 3.30 u. ’s nachts. Video- en harddiskrecorders bieden mogelijk uitkomst voor als u graag deze co-productie van de Scala in Milaan met de Staatsoper unter den Linden in Berlijn wil zien.

In april vorig jaar werd in Milaan de opname gemaakt, met voor het orkest van de Scala dirigent Daniel Barenboim. Regisseur Federico Tiezzi had Plácido Domingo tot zijn beschikking als Simon Boccanegra, en verder waren er rollen voor Ferruccio Furlanetto, Massimo Cavalletti, Ernesto Panariello, Anja Harteros en Gabriele Adorno.
Mezzo: donderdag 15 september om 3.30 u.

Weektip

Radio 4 zet wekelijks een ‘componist van de week’ in de schijnwerpers, met een dagelijkse uitzending om 19.30 u. In de week van 12-16 september is dat de Spanjaard Cristóbal de Morales, die in de eerste helft van de 16e eeuw leefde. In de uitzending van donderdag 15 september zijn onder andere sopraan Montserrat Figueras en het Hilliard Ensemble te horen in muziek van de Morales en in het chanson Mille Regretz van tijdgenoot Josquin des Prez.
Radio 4: donderdag 15 september om 19.30 u.

Vorig artikel

Concertgebouworkest begint Requiemritueel

Volgend artikel

Youtube-portret: Dorothea Röschmann

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.