Home » Binnenkort

Opera in de media: week 40

30 september 2011 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (1 – 7 oktober) onder meer aandacht voor de hit die de Nationale Reisopera maakte met Siegfried en voor Angela Gheorghiu als Tosca.

Siegfried op de radio
Tegen de tijd dat NTR Opera Live de Siegfried van de Nationale Reisopera uitzendt, hebben zo’n tweeduizend mensen het extreem succesvolle product van Antony McDonald en Ed Spanjaard kunnen zien. Voor iedereen die al ging en wil terugluisteren, voor wie nog gaat en wil voorluisteren of voor wie geen kaartje heeft voor het derde deel van Ring des Nibelungen zendt Radio 4 / NTR een opname uit. Gemaakt tijdens de première op zondag 25 september, dus in de versie die tot ongekende loftuitingen leidde op Place de l’Opera en unaniem in alle landelijke kranten.

Uit respect voor de kwaliteit noemen we hier alle solisten: Mati Turi, Adrian Thomson, Harry Peeters, Nicholas Folwell, Mika Kares, Ceri Williams, Judit Németh, Machteld Baumans. Het Orkest van het Oosten staat onder leiding van Ed Spanjaard.
Radio 4: zaterdag 1 oktober om 19.00 u.

Angela Gheorghiu als Tosca in Londen (foto: Catherine Ashmore).

Angela als Tosca in de Royal Opera
In tegenstelling tot Siegfried waren de critici het in Londen niet allemaal eens over Tosca, afgelopen juli in het Royal Opera House. Andrew Clements van The Guardian was uitgesproken negatief over de manier waarop Angela Gheorghiu de hoofdrol zong. De sopraan was voor de laatste uitvoeringen van een serie Tosca-uitvoeringen ingevlogen voor de hoofdrol, samen met Jonas Kaufmann als Cavaradossi en Bryn Terfel als Scarpia. De ‘star-studded cast’ stond in juli jongstleden in het Londense Covent Garden, en is vanavond te horen op de BBC Radio. U hoort verder het koor en orkest van the Royal Opera House onder leiding van Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 1 oktober om 19.00 u. (NL-tijd).

Zondige muziek van Rossini op zondagochtend
Muziek voor de zondagochtend is ditmaal de Petite Messe Solennelle. Rossini noemde het werk zelf een van zijn ‘péchés de vieillesse’ (zonden van de oude dag). U kunt kiezen voor de vroege dienst, om 9.30 u op Mezzo en voor de late dienst om 10.18 u op BravaNL. In beide gevallen gaat het om de uitvoering uit 2008 van Riccardo Chailly met zijn Gewandhausorchester en met solisten Alexandrina Pendatchanska (sopraan), Manuela Custer (alt), Stefano Secco (tenor) en Mirco Palazzi (bas). Rossini’s muziek klonk in het Leipziger Gewandhaus waar de opname gemaakt werd.
Mezzo: zondag 2 oktober om 9.30 u. / BravaNL: zondag 2 oktober om 10.18 u.

Achter de schermen van Aïda
Opera, maar ook toneel, cabaret en dans waren te vinden in de productie van Aïda – Arabische prinses verdwaald op Koninginnedag. De voorstelling was speciaal gemaakt voor het jubileum van het Muziektheater in Amsterdam, maar betekende ook het debuut van Kelly God (een fantastische Sieglinde, vorig jaar in Enschede) in het operahuis en een zeldzaam Nederlands optreden van Bastiaan Everink.

Place de l’Opera vond het een strakke en scherpe voorstelling, waarin het verhaal en de muziek van Verdi’s Aida de rode draad vormde. Voor NTR Podium volgde Dieuwertje Blok de artiesten tijdens de voorbereidingen van de voorstelling. Ze praat ook met muziekjournalist Kasper Jansen over de betekenis van het gebouw en ze wandelt met architect Cees Dam door de foyers en de zaal. Verder blikken vaste bezoekers van het Muziektheater terug op hun mooiste opera- of balletmoment.
NTR Podium Nederland 2: zondag 2 oktober om 13.00 u.

Hengelbrock (foto: Bertold Fabricius).

Gesprek over de Amtsantritt van Hengelbrock
Thomas Hengelbrock is de dirigent die – als je even niet hebt opgelet – schijnbaar ineens van het Freiburger Barock Orchester overstapte naar de rol van dirigent in Tannhäuser in Bayreuth, afgelopen zomer. In het radioprogramma Orfeo – Das WDR 3 Opernstudio wordt hij een uur lang geïnterviewd, onder andere naar aanleiding van zijn ‘Amtsantritt’ als chef van het NDR Sinfonie-orchester.
WDR Radio 3: zondag 2 oktober om 22.00 u.

Nibelungen-dag bij Arte
Op Arte een hele dag programma’s rond de Nibelungen-sage, naar aanleiding van de restauratie van de film Die Nibelungen uit 1924 van Fritz Lang. Hij baseerde zich bij het script van deze zwijgende film op de tetralogie Der Ring des Nibelungen van Wagner. Voordat de film om 20.15 uur wordt uitgezonden zijn er vanaf 10.15 uur een paar documentaires waarin de achtergronden van de Nibelungen-sage worden onderzocht. Na afloop is in Les Nibelungen te zien hoe Fritz Lang zijn film maakte.
Arte: maandag 3 oktober vanaf 10.15 u.

John Blow als componist van de week
Radio 4 besteedt elke week aandacht aan een componist, deze week de vriend en leraar van Henry Purcell, John Blow. Het is de job van presentator Jan Rot om elke avond om 19.30 uur in een half uur leven werken van Blow toe te lichten en zijn vooral vocale muziek te laten horen. Maandag is de eerste uitzending, met een chaconne, liederen en een anthem.
Radio 4: maandag 3 oktober om 19.30 u.

Weektip

Op donderdag 6 oktober worden de Classical Music Awards 2011 van het Engelse muziekblad Gramophone uitgereikt. Dat gala in het Londense Dorchester Hotel wordt kennelijk niet op tv of internet uitgezonden, maar van alle nominatie-categorieën zijn podcasts en Youtube-clips gemaakt (alleen audio). Op de lijst voor Artist of the Year 2011 staat onder andere Jonas Kaufmann. Vorig jaar won in die algemene hoofdcategorie mezzo-sopraan Joyce DiDonato.

De clips per categorie genomineerden (waaronder opera, solo vocaal en barok vocaal) staan op het Youtubekanaal van Gramophone of zijn te downloaden als podcast via iTunes.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.