Achtergrond

Youtube-portret: Genia Kühmeier

In september liet Genia Kühmeier haar sopraan stralen in het Concertgebouw tijdens Mozarts requiem. En stralen doet de Oostenrijkse al veel langer, op vele grote operatonelen. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Johannes Ifkovits)

Genia Kühmeier werd geboren in Salzburg – geen gekke plek om als operazangeres te ‘beginnen’. Ze studeerde muziek en zang aan het Mozarteum in haar geboorteplaats en verkaste toen naar Wenen om haar solozang te bekwamen aan de universiteit aldaar. De Kammersängerin Margarita Lilova en Marjana Lipovsek waren haar leermeesteressen.

Kühmeiers carrière kwam echter pas goed los toen ze terugkeerde in Salzburg, waar ze in januari 2002 de eerste prijs won tijdens de International Mozart Competition. Eind dat jaar stond ze al op het toneel van de Scala in Milaan en een jaar later kreeg ze een contract bij de Wiener Staatsoper, waar ze tot en met 2006 in het huisensemble zong en nog steeds vaak op het toneel staat.

In Wenen zong de Oostenrijkse een breed pallet aan rollen, van Adina in L’elisir d’amore tot First Flower Maiden in Parsifal, van Marzelline in Fidelio tot Micaela in Carmen. En uiteraard Pamina in Die Zauberflöte, een rol die ze vele malen zong. Ze debuteerde er onder meer mee tijdens de Salzburger Festspiele en stond ermee op de tonelen van de Metropolitan Opera en het Royal Opera House.

Hieronder Pamina’s bekende aria ‘Ach, ich fühl’s’.

Andere Mozart-parijen waarin Kühmeier de laatste jaren excelleert, zijn Ilia (Idomeneo) en Sandrina (La finta giardiniera). Daarnaast zingt ze ook regelmatig Mozart in concertsetting, zoals onlangs diens requiem in het Concertgebouw.

Hieronder zingt Kühmeier Mozarts bekende ‘Laudate Dominum’ uit de Vesperae solemnes de confessore. Het fragment komt uit een concert in het Wiener Konzerthaus, december 2008.

Andere componiste op het repertoire van Kühmeier zijn onder andere Donizetti, Wagner, Richard Strauss, Salieri, Brahms, Gluck, Bizet en Dvorák.

Hieronder twee concertfragmenten. In het eerste zingt Kühmeier een duet uit Richard Strauss’ Arabella. Ze zingt samen met Adrianne Pieczonka en Franz Welser-Möst dirigeert. In het tweede fragment zingt ze het bekende ‘Lied tot de maan’ uit Dvoráks Rusalka.

Ook in het recitalcircuit is Kühmeier actief. Daarom tot slot een audiofragment met drie liederen van Richard Strauss: ‘Die Nacht’, ‘Schlechte Wetter’ en ‘Cäcilie’. Ze wordt begeleid door Helmut Deutsch.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Genia Kühmeier.

Vorig artikel

Opera in de media: week 40

Volgend artikel

Aan je stoel genageld bij Güra’s Dichterliebe

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.