Binnenkort

Eén koning en 365 koninginnen

Na de première in 1930 in Parijs werd Les aventures du Roi Pausole maar liefst vijfhonderd keer opgevoerd. Een verhaal over een koning met 365 koninginnen spreekt blijkbaar aan. Reden voor Opera Trionfo om de operette op het Nederlandse toneel te brengen.

Componist Arthur Honegger schreef in 1929/1930 aan de operette, die librettist Albert Willemetz baseerde op een roman van de Vlaamse schrijver Pierre Félix Louÿs. Het stuk verhaalt over koning Pausole en zijn zware taak om het wellustige koninkrijk Tryphème te besturen. Zijn dochter loopt weg en er breekt opstand uit onder de 365 koninginnen die hij heeft (voor elke dag van het jaar één).

Deze bizarre plot biedt genoeg inspiratie voor een bonte operette, zo belooft Opera Trionfo. ‘Swingende dixieland, opzwepende Spaanse paso doble, belcanto met een knipoog en lyrische chansons.’

Het is een bijzondere compositie voor Honegger, die toch vooral bekend is van ernstige werken als het oratorium Le Roi David. Aan de andere kant: Honegger was lid van de Groupe des Six, een groep jonge Franse componisten in het begin van de twintigste eeuw die muziek schreven om de muziek zelf. Een personage als Pausole werkt zeker op de muzikale verbeelding.

Opera Trionfo heeft voor Honeggers werk het Nieuw Ensemble opgetrommeld, dat met Ed Spanjaard onder leiding staat van een veelgeprezen dirigent. Onder de solisten bevinden zich onder andere Mattijs van de Woerd, Simone Riksman, Francis van Broekhuizen en Fabio Trümpy.

Les aventures du Roi Pausole is nog viermaal te zijn, van zaterdag 20 december tot en met dinsdag 23 december. Meer informatie: Opera Trionfo.

Vorig artikel

Hôtel de Pékin is rijk, maar beperkt toegankelijk

Volgend artikel

Honegger met een vette knipoog

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.