Binnenkort

Reisopera herneemt ‘pretpark-Platée’

De Nationale Reisopera herneemt in coproductie met Opera O.T. vanaf 12 november Rameau’s opera Platée. Tenor Harry Nicoll zingt wederom de titelrol, de muzikale invulling komt van het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend.

De Reisopera en het Rotterdamse Opera O.T. produceerden in 2002 Platée, in een enscenering van Mirjam Koen en Gerrit Timmers. De productie sloeg duidelijk aan, want ‘op veler verzoek’ hernemen de gezelschappen de productie dit najaar.

Koen en Timmers hebben de Griekse fabel neergezet in een pretpark. ,,De actualiteit van het thema ‘onaangepastheid en ijdelheid’ komt daardoor volledig tot haar recht”, stelt de Reisopera.

Platée gaat over een ijdele maar afzichtelijke moerasnimf (Platée) die in de veronderstelling leeft dat de oppergod Jupiter een oogje op haar heeft. Uiteindelijk blijkt het echter één grote grap en staat Platée voor jan en alleman voor gek.

Tenor Harry Nicoll hervat in de reprise zijn vertolking van de titelrol. Trouw noemde hem in 2002 ‘een lelijkerd om verliefd op te worden’.

Jupiter wordt vertolkt door Philippe Kahn, die de afgelopen seizoenen regelmatig bij de Reisopera te bewonderen is. Zijn vrouw Junon wordt neergezet door Machteld Baumans, ook geen onbekende in Enschede.

Andere rollen zijn er voor Vincent Lesage, Claron McFadden, Eugénie Warnier, Frans Fiselier en Ashley Catling.

Het Koor van de Nationale Reisopera en het Combattimento Consort worden geleid door Jan Willem de Vriend. De maestro is lyrisch over het werk van Rameau. ,,Wat ik zelf zo ongelooflijk vind aan deze opera is de dubbelheid die het verhaal kenmerkt. Het is een heel komisch stuk, je kunt er fantastisch om lachen, terwijl de ondertoon eigenlijk heel pijnlijk is.”

De reprise van Platée gaat op zaterdag 12 november in première in Hengelo. Daarna zijn er tot en met 15 december 11 voorstellingen te zien. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Discografie: Idomeneo (1)

Volgend artikel

Discografie: Idomeneo (2)

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.