Home » Binnenkort

Vooruitkijken in 2012

2 januari 2012 Geen reacties

Het jaar 2011 is definitief uitgeknald. Place de l’Opera wenst zijn lezers een heel goed 2012 en opent het nieuwe jaar met een vooruitblik op de concertzalen, de operahuizen, de uitgaven op cd en dvd en de agenda van de sterren.

Sterren uit de Met

Lawrence Brownlee - foto: Marty Umans

Dit jaar bezoeken twee vocalisten die regelmatig op het podium van The Metropolitan Opera in New York staan Nederland. Joyce DiDonato treedt driemaal op in een concertante versie van Händels Ariodante. De opera werd afgelopen jaar in vrijwel dezelfde bezetting door Virgin op cd uitgebracht. De Amerikaanse barokspecialist Alan Curtis zal met zijn Il Complesso Barocco de zangers begeleiden.

De productie reist in het voorjaar naar Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland. De concerten in ons land vinden plaats op dinsdag 6 maart in Amsterdam (Concertgebouw), woensdag 7 maart in Rotterdam (de Doelen) en dinsdag 13 maart in Eindhoven (Muziekgebouw Frits Philips).

Voor de uitvoeringen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zijn op dit moment nog voldoende kaarten beschikbaar.

Lawrence Brownlee verblijft dit voorjaar geruime tijd in Amsterdam. Op 6 april gaat Il turco in Italia van Rossini in première bij De Nederlandse Opera. Brownlee zal de rol van Narciso zingen. In april aanstaande heeft de in Ohio geboren tenor net zijn Carnegie Hall debuut achter de rug in Carmina Burana en zijn de voorstellingen die hij bij de Wiener Staatsoper zingt als Elvino in La sonnambula voorbij. De 9 voorstellingen in april bij DNO worden in een nieuwe productie door David Hermann geregisseerd.

Releases op komst
Op 9 januari komt de eerste solo cd van Mariusz Kwiecien uit. De bariton wordt op de plaat ‘Slavic Heroes’ begeleid door het Pools Radio Symphony Orchestra onder leiding van Lukasz Borowicz. Kwiecien (‘difficult to spell, easy to admire’, zo schreef The Seattle Times) koos voor zijn cd werk van Tsjaikovksi, Rachmaninof en Dvořák.

De Royal Opera bracht in juni van het afgelopen jaar de opera Macbeth van Verdi in een regie van Phyllida Lloyd. Met op het podium zangers als Liudmyla Monastryrska, Raymond Aceto en Simon Keenlyside en, bijna eronder, in de orkestbak Antonio Pappano een uitgave die aandacht verdient. De dvd/blu-ray staat gepland voor februari.

Binnenkort verschijnt op dvd de Salomé-productie die Nikolaus Lehnhoff maakt voor Baden-Baden in 2011. Stefan Soltesz dirigeerde het Berlin Deutsches Symphony Orchestra, de hoofdrollen in deze Strauss-opera werden gezongen door Angela Denoke, Doris Soffel en onze ‘eigen’ Marcel Reijans die Narraboth zong.

Ook bij Arthaus binnenkort de dvd/blu-ray van de uitvoering in 2010 in La Scala in Milaan van Simon Boccanegra van Verdi. Het is de al vaker op Place de l’Opera genoemde productie met Plácido Domingo, Anja Harteros en met dirigent Daniel Barenboim. De uitgave staat gepland voor januari.

Producties voor 2012

Christopher Ventris - foto: Clive Barda

Een van de producties om naar uit te kijken is Parsifal bij De Nederlandse Opera in juni. Pierre Audi zal de opera van Wagner regisseren. Of en hoe hoog deze opera in de Top Tien over 2012 gaat eindigen, zal blijken. Het is in elk geval een productie vol grote namen. Christopher Ventris zingt de titelrol en Alejandro Marco-Bührmester, Kurt Rydl en Falk Struckmann doen de andere grote rollen. Ook op het podium Rosanne van Sandwijk als Knappe en Blumenmädchen. Het Koninklijk Concertgebouworkest zal gedirigeerd worden door Iván Fischer.

Eind januari start de Nationale Reisopera met een tournee van La Traviata. Een van de allebekendste opera’s zal worden opgevoerd in een regie van Monique Wagemakers. Petya Ivanova is gecast voor de hoofdrol van Violetta. Dat 2011 ‘haar’ jaar was, zal Karin Strobos inmiddels wel heel vaak over zichzelf gehoord en gelezen hebben. Ze zal bij de Reisopera de rol van Flora zingen in de Verdi-opera. De première van La Traviata is op 21 januari in Enschede.

In maart toert Opera Zuid door Nederland met Mozarts Die Zauberflöte in de regie van Bruno Berger-Gorski. Die als internationaal georiënteerd bekendstaande regisseur doet dit jaar een Rigoletto in Bonn en Mexico, een Tosca in Bombay en dus een Zauberflöte in Maastricht. Enkele hoofdrollen in deze voorstelling: Elmar Gilbertsson (Tamino), Aylin Sezer (Pamina), Martijn Sanders (Papageno) en Saskia Voorbach (Papagena). Christina Rümann zingt de Königin der Nacht. Premiere op 2 maart in Maastricht.

Kijken in de agenda
Voor 2012 werpen we een blik in de agenda van een paar van de Nederlandse operasterren die geregeld in de kolommen van Place de l’Opera te vinden zijn:

Robert Holl zal bij DNO de rol van Prins Joeri Vsevolodovitsj zingen in De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja. Op 6 en 7 april is Holl te horen in Den Haag in een door Jaap van Zweden te dirigeren Mattheus Passion. Een concertante Fidelio in Dallas, ook met van Zweden, staat daarna op het programma.

Bariton Henk Neven is dit jaar in een aantal recitals te horen, zingt op 1 april in het Concertgebouw in de Mattheus Passion onder Iván Fischer en is in juni zes maal Papageno in die Zauberflöte bij de Opéra de Marseille.

Helena Rasker - foto: Marco Borggreve

Thomas Oliemans zingt Frère Laurent in Roméo et Juliette van Berlioz. De opera wordt op 23 maart uitgevoerd in Vredenburg Utrecht. Puccini’s La Bohème brengt Oliemans naar het Royal Opera House in Londen in april en mei. In Enschede staat de rol van Gunther op de planning in Götterdämmerung, het vierde deel van de Ring-cyclus van de Reisopera. Die serie vindt plaats in september.

Helena Rasker treedt op 4 april op in de Mattheus Passion van Bach in bij het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra onder leiding van Vasily Petrenko. In juni is ze Paula in Waiting for Miss Monroe van Robin de Raaff bij De Nederlandse Opera.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.