Binnenkort

Matinee voert hedendaagse Zauberflöte op

De NTR ZaterdagMatinee voert zaterdag 17 maart L’Upupa und der Triumph der Sohnesliebe van Hans Werner Henze op, ‘in veel opzichten een 21ste-eeuwse Zauberflöte’, aldus de concertserie. Het is voor het eerst dat de opera in Nederland te horen is.

Hans Werner Henze (foto: Schott Promotion / Peter Andersen).

De beroemde Duitse componist Hans Werner Henze (1926) schreef L’Upupa und der Triumph der Sohnesliebe voor de Salzburger Festspiele van 2003. Het is de twaalfde opera van de componist, die grote faam verwierf met Der Prinz von Homburg (1958-1959) en Die Bassariden (1964-1965).

L’Upupa is gebaseerd op een Arabisch sprookje. Henze schreef zelf het libretto. Het verhaal gaat over een vader die zijn drie zonen erop uitstuurt om de Upupa, een prachtige vrouwtjeshop die hij ooit in handen had, te zoeken. De goede zoon bindt de strijd aan met allerlei beproevingen én met zijn twee slechte broers.

,,In veel opzichten is L’Upupa een 21ste-eeuwse Zauberflöte”, aldus de ZaterdagMatinee. ,,Het werk zit vol sprookjesachtige metaforen en vogelgeluiden, waarin Henze zijn humanistische boodschap van liefde en vergevingsgezindheid verklankt in humoristische en ontroerende melodieën.”

De Nederlandse première bij de Matinee staat onder leiding van Markus Stenz, vaker te gast bij de concertserie. Hij geeft leiding aan het Radio Filharmonisch Orkest, leden van het Groot Omroepkoor en een cast met onder andere Edith Haller, Martin Busen, John Mark Ainsley, Wolfgang Schöne, Katharina Goeldner en Maarten Engeltjes.

De concertante opvoering begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden door Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Recital Oliemans: Zingend naar de Apocalyps

Volgend artikel

Weense top-opname van Poulencs Carmélites

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.