BinnenkortNieuws

In de zalen: lockdown

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor de nieuwe lockdown, waardoor een groot aantal producties de komende weken een treurig lot wacht. Al klinkt er op kerstavond toch nog livemuziek.

Une cantate de Noël

Om met het goede nieuws te beginnen: niet álle concerten zijn geannuleerd. Het AVROTROS Vrijdagconcert van 24 december vindt plaats. Het concert wordt zonder publiek gespeeld, maar zal live vanuit TivoliVredenburg op NPO Radio 4 uitgezonden worden.

Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor combineren de Schöpfungsmesse van Haydn met Une cantate de Noël van Honegger. Het Vrijdagconcert omschrijft Haydns werk als ‘beschaafde, koninklijke klanken’. De cantate van Honegger – diens laatste werk, tevens één van zijn meest geliefde – biedt na een duister begin ‘een heerlijke potpourri van Franse en Duitse kerstliederen’.

Voormalig chef-dirigent Markus Stenz heeft de muzikale leiding. De solorollen worden vertolkt door sopraan Sumi Hwang, mezzosopraan Esther Kuiper, tenor Linard Vrielink en bariton Thomas Oliemans.

Het Vrijdagconcert begint om 20.15 uur.

Info

www.nporadio4.nl

Meer lezen

Biografie Arthur Honegger, arthur-honegger.com

Kijken en luisteren

Annuleringen

Een nieuwe klap voor iedere sector die afhankelijk is van bezoekers: Nederland zit in elk geval tot en met 14 januari in een lockdown. Een groot aantal voorstellingen en concerten moet geschrapt worden. Zo moet De Nationale Opera de laatste drie voorstellingen van zijn productie van La traviata annuleren, evenals de gehele speelreeks van de familieopera Goud!, een creatie van Leonard Evers die vorig jaar ook al tevergeefs op de programmering stond.

Opera Spanga moest eerder al de Rotterdamse voorstellingen van zijn nieuwe productie Madam Scrooge annuleren, maar was van plan om de opera vanaf 26 december als locatievoorstelling in Langelille te brengen. Dat kan niet doorgaan. Het Friese gezelschap maakte bekend dat het de productie naar volgend jaar kerst verplaatst.

Holland Opera bracht op 10 december zijn eindejaarsvoorstelling Mijs met de Zwavelstokjes in première. De resterende voorstellingen (de productie zou nog tot en met 9 januari 2022 te zien zijn geweest) zijn afgelast.

Het Amsterdams Marionetten Theater moet zijn nieuwe productie De Wijde Wereld (gebaseerd op Die schöne Müllerin) annuleren, de bioscoopvertoning van Cendrillon vanuit de Metropolitan Opera gaat niet door, alle nieuwjaarsconcerten kunnen doorgestreept worden en de Serie Grote Zangers van het Muziekgebouw aan ’t IJ moet nog een tijdje wachten op het debuut van sopraan Eva-Maria Westbroek.

De tournee met Rigoletto die Charkov City Opera & Ballet vanaf 11 januari wil maken, moet later beginnen of vervallen. De wereldpremière van Isabella, een nieuw concertwerk van componist Kate Moore, zal niet plaatsvinden.

Het resultaat van de maatregelen: een opera-agenda die in elk geval de komende vier weken heel, heel erg leeg is.

(Beeld homepage: Sopraan Sumi Hwang © Minok Lee)

Vorig artikel

Ouderwets troostende Messiah uit Rotterdam

Volgend artikel

Faust in de opera: Szenen aus Goethes Faust

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.