Home » CD-recensies

Weense top-opname van Poulencs Carmélites

Wenen8 maart 2012 3 reacties

door

Over een periode van drie jaar verspreid nam het label Oehms in Wenen een productie van Dialogues des Carmélites op voor cd. Het resultaat is waanzinnig goed. Met glansrollen voor onder andere Sally Matthews en Deborah Polaski.

Hoe doe je dat, een cd opnemen met tussenpozen van maar liefst drie jaar? Ik verzin het niet: deze nieuwe opname van Dialogues des Carmélites is live opgenomen in het Theater an der Wien tussen januari 2008 en april 2011. De reden van het waarom staat uitgelegd in het boekje, maar lang leve de techniek! Kunt u het verschil horen? Ik niet!

Het is bovendien een onbelangrijk detail, want de opname is waanzinnig goed. Of misschien nog beter dan dat. Om te beginnen: het ORF-orkest onder leiding van Bertrand de Billy speelt de sterren van de hemel. Ferm waar nodig en fluisterzacht als het niet anders kan.

Sally Matthews is een zeer ontroerende Blanche. Meisjesachtig, maar met net voldoende karakter om haar personage body te geven. Af en toe zeurderig ook – Blanche ten voeten uit.

Deborah Polaski is onweerstaanbaar als Madame de Croissy en Michelle Breedt een meer dan een indrukwekkende Mére Marie.

Bijzonder gecharmeerd ben ik ook door Hendrickje van Kerckhove – haar Soeur Constance is niet alleen kwikzilverig, ook zij kent haar serieuzere, hartverscheurende momenten.

Yann Beuron is een prachtige Le Chevalier de la Force: zijn timbre is warm en zijn woorden geruststellend. Toch vertrouw je hem niet helemaal.

Aangezien het om de één van de mooiste producties van Robert Carsen gaat, is het wel heel erg jammer dat het niet op dvd werd vastgelegd. Maar ook zonder visie valt er veel te genieten. Nou ja… huilen is wellicht een beter woord. Meer dan aanbevolen!

Dialogues des Carmélites
Francis Poulenc

Uitgevoerd door: Arnold Schoenberg Koor en ORF Radio-Symphonieorkester Wien onder leiding van Bertrand de Billy.
Solisten: Sally Mathews, Deborah Polaski, Heidi Brunner, Michelle Breedt, Hendrickje van Kerckhove, Jean-Philip Lafont, Yann Beuron, e.a.
Uitgever: Oehms (OC 931)

3 reacties »

 • Bart zei:

  Er is een opname van deze productie van van Robert Carsen op DVD vastgelegd in de Scala in 2004 o.l.v. Riccardo Muti met o.a. Dagmar Schellenberger, Laura Aiken, Anja Silja

 • enm zei:

  superrrrrtip van de week: dvd dialogues des carmelites met soile isokoski

 • Basia Jaworski zei:

  @Bart – dat weet ik. Ik had het over Wenen
  @enm – http://www.operamagazine.nl/recensies/cd-recensies/11940/gestripte-carmelites-grijpt-naar-de-keel/

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.