Binnenkort

Ruiten brengt nieuw werk Muhly in première

Lenneke Ruiten brengt zaterdag 14 april samen met het Calefax Rietkwintet een nieuw werk van de jonge componist Nico Muhly in première: Hymns for Private Use. De compositie is een opdracht van het Concertgebouw en Wigmore Hall in Londen.

Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).

De Amerikaanse Nico Muhly heeft het voor een componist van 30 jaar al ver geschopt in de klassieke muziekwereld. Zo ging vorig jaar juli zijn eerste opera, Two Boys, in première bij de English National Opera en presenteerde de opera van Philhadelphia in november zijn tweede opera: Dark Sisters. Het eerste werk zal in 2013 door de Metropolitan Opera gebracht worden.

Ook zijn opdrachtwerk voor het Concertgebouw en Wigmore Hall valt in het vocale genre. Muhly heeft een bundel oude Engelse hymnes op muziek gezet. De liederen dateren uit de veertiende tot en met de achttiende eeuw en bevatten eenvoudige, leerzame teksten voor de jeugd. De sopraan heeft de rol van onderwijzer.

Die rol wordt bij de première in de Kleine Zaal zaterdag vertolkt door sopraan Lenneke Ruiten. ,,Lenneke is een fantastische, theatrale zangeres en kan zo mooi een muzikaal verhaal vertellen”, zegt Muhly over haar in een interview in Preludium. ,,Ze is van mijn leeftijd, ze is gretig en kan alles. De perfecte ‘partner in crime’.”

Muhly combineert in het vijfdelige werk vele stijlen. Amerikaans minimalisme, de Engelse koortraditie, een authentiek Franse sonoriteit… ,,Het is vanzelfsprekend om me grenzeloos door de muziek te bewegen. Ik kom uit de klassieke traditie, dat is nog steeds mijn achtergrond en muzikale erfenis. Maar dat betekent nit dat ik me in andere muzikale werelden niet thuisvoel.”

Het Calefax Rietkwintet vult het concert aan met werken van Shlomowitz, Bach, Abrahamsen en Reich. Voorafgaand aan het concert is er een inleiding in de Pleinfoyer, waar Hans Ferwerda componist Muhly en saxofonist Raaf Hekkema interviewt.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Netrebko en Beczala vonken in Manon

Volgend artikel

Youtube-portret: Nelly Miricioiu

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. P. Tholenaars
    9 april 2012 at 22:54

    Sorry, maar als er dan sprake is van een première dan is dat toch echt één dag eerder in het Muziekgebouw in Eindhoven. En ook die hebben een website…