Binnenkort

Harnoncourt dirigeert Missa Solemnis

Nikolaus Harnoncourt staat op 19, 20 en 25 april op de bok voor het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor. Op zijn lessenaar: Beethovens grootse Missa Solemnis. Onder andere Marlis Petersen en Gerald Finley soleren.

Nikolaus Harnoncourt (foto: Concertgebouw).

,,De zeldzame keren dat Nikolaus Harnoncourt zich laat verleiden om naar Amsterdam te komen, zijn uitgegroeid tot culturele happenings”, schrijft het Concertgebouworkest. Met de ‘Mount Everest van de religieuze koormuziek’ heeft het orkest de maestro kunnen overhalen Amsterdam aan te doen.

Beethoven schreef zijn grootse mis aan het einde van zijn leven, in de tijd dat hij ook zijn late strijkkwartetten, Diabelli-variaties voor piano en zijn negende symfonie schreef. De mis wordt gezien als één van de beste werken van de Duitse componist en stelt zeer hoge eisen aan de zangers.

Voor die job heeft het orkest naast het geprezen Groot Omroepkoor vier solisten van naam opgetrommeld: sopraan Marlis Petersen, alt Elisabeth Kulmann, tenor Werner Güra en bas Gerald Finley.

De Missa Solemnis wordt driemaal opgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Podcast: Presentatie Operadagen 2012

Volgend artikel

Youtube-portret: Polenzani en Castronovo

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.