Binnenkort

Zellers meesterwerk opnieuw op tournee

Hij componeerde in eerste instantie niet om er brood mee te verdienen, maar puur als liefhebberij. Toch, of misschien wel juist daardoor, is Carl Zellers operette Der Vogelhändler tot op de dag van vandaag geliefd. Vanaf dinsdag 13 januari dertien keer in Nederland te zien.

De Stichting Internationale Opera Producties (IOP) trok in april al door Nederland met Der Vogelhändler. Vanaf 13 januari wordt de productie in diverse plaatsen herhaald.

De operette gaat over allerlei dwaze figuren in een dorp in de Rhein-Pfalz. De hoofdrollen zijn voor Adam de vogelhandelaar en de vrouwelijke postbode Christel, die met elkaar willen trouwen. Dat simpele feit wordt echter een stuk ingewikkelder gemaakt door de keurvorstin die haar ‘vrouwvriendelijke’ man wil betrappen. „Met deze situatie als uitgangspunt zult u een hilarische avond hebben”, belooft IOP.

Carl Zeller (1842-1898) schopte het al ver op muziekgebied toen hij nog een jongetje was. Hij zong toen bij de beroemde Wiener Sängerknaben. Componeren deed hij voor zijn plezier, maar die hobby groeide uit tot een respectabel aantal composities, waaronder meerdere operettes.

Niet erg lang na de première van Der Vogelhändler in 1891 verdween Zeller – een ambtenaar – de gevangenis in, omdat hij tegenstrijdige verklaringen zou hebben afgegeven. Het vonnis werd later herroepen, maar de Oostenrijker was toen al heengegaan, 56 jaar oud.

Bernhard Steiner leidt de groep internationale artiesten die IOP bij elkaar heeft gebracht. Onder die artiesten Lisette Bolle, Andreas Schagerl en Rüdiger Nikodem Lasa. De regie wordt gevoerd door Bert Bijnen. Bijnen regisseerde eerder Lucia di Lammermoor voor IOP.

De reeks Vogelhändlers begint op 13 januari in de Stadsschouwburg Utrecht. Daarna volgen voorstellingen op 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 27 januari. Raadpleeg voor details de agenda.

Vorig artikel

Engelse opera geeft tv-kijker unieke blik achter schermen

Volgend artikel

Topdanser Legris vertrekt naar Weense opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.