Nieuws

Engelse opera geeft tv-kijker unieke blik achter schermen

Begin februari krijgen operafans in Engeland de kans om op de tv-zender Sky Arts de opera La Bohème zowel op het toneel als achter het toneel te volgen. Beide plekken worden tijdens de uitzending in beeld gebracht.

Als de English National Opera de productie van Puccini’s werk op 2 februari in première zal laten gaan, is Sky Arts er live bij. Maar niet alleen, zoals gebruikelijk, met beelden van wat er óp het toneel gebeurt. Ook wat er achter het decor plaatsvindt, komt aan het licht.

De bijzondere uitzending is een idee van Sky Arts en het Engelse operagezelschap. De organisaties willen hiermee bijdragen aan de ‘democratisering’ van opera, zo meldt de Engelse krant The Daily Telegraph. Oftewel: opera populair maken onder een groter publiek.

Volgens Sky Arts’ manager James Hunt zou het helemaal ideaal zijn als de kijker de beide uitzendingen op twee televisies zou zien. Voorlopig moet men het echter doen met de afwisseling van beelden.

De Zürcher Oper uit Zwitserland heeft eerder eenzelfde experiment uitgevoerd in samenwerking met de Schweizer Fernsehen bij Die Zauberflöte van Mozart. Dat werd een groot succes.

Vorig artikel

Portret: Operahuis van Szeged

Volgend artikel

Zellers meesterwerk opnieuw op tournee

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.