Binnenkort

Holland Opera speelt Dido op locatie

Holland Opera voert vanaf vrijdag 11 mei Dido and Aeneas op in de Veerensmederij in Amersfoort. Speciaal voor Purcells bekende opera heeft het gezelschap de monumentale fabriek omgebouwd tot gevangenis. Joke Hoolboom voert de regie.

Zeven jaar geleden produceerde Holland Opera (toen nog Xynix Opera) een productie van Dido and Aeneas op Fort Rijnauwen. Dit voorjaar heeft artistiek leidster Joke Hoolboom een geheel nieuwe versie van Purcells klassieker gemaakt.

Holland Opera belooft een nieuw jasje, een nieuwe invalshoek op het thema, Turkse muziek ter toevoeging en een minder romantische locatie. In plaats van het fort speelt de opera zich nu af in de Veerensmederij, een industrieel monument dat voor de productie is omgebouwd tot gevangenis (decor van Douwe Hibma).

De voorstelling vertelt het verhaal van twee ontheemden: Dido, verbannen uit haar eigen lang, en Aeneas, op zoek naar een nieuw rijk. Dido vraagt asiel aan en moet in een gevangenis haar aanvraag afwachten. Daar ontmoet zij Aeneas, een politicus met grote ambities.

Aylin Sezer en Madieke Marjon delen de rol van Dido, bariton Sinan Vural zingt in beide bezettingen de rol van Aeneas. Belinda wordt vertolkt door Leonie van Veen en Iris de Koomen. Andere rollen zijn er voor onder andere Arnout Lems, Frank Wong, Donij van Doorn, Robbert Muuse en Florian Just.

De zangers worden begeleid door het dertienkoppige Carthago Consort onder leiding van Niek Idelenburg.

Dido and Aeneas gaat op vrijdag 11 mei in première en is daarna tot en met zondag 3 juni nog veertien keer te zien. Zie voor meer informatie de website van Holland Opera.

Hieronder een korte trailer:

Vorig artikel

Beczala imponeert publiek in Santa Monica

Volgend artikel

Opera in de media: week 19

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.