Binnenkort

Opera in de media: week 19

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (5 – 11 mei) onder meer aandacht voor twee Janácek-opera’s en live uit Wenen Arabella van Richard Strauss.

Dorothea Röschmann (foto: Jim Rakete).

Zauberflöte bij het ROH
De namen zijn voldoende om de liefhebbers op de avond van 5 mei naar de tv te lokken: Sir Colin Davis, Diana Damrau, Franz-Josef Selig, Simon Keenlyside, Dorothea Röschmann zijn de toonaangevende medewerkers aan Die Zauberflöte van Mozart. De uitvoering die op BravaNL te zien is, werd opgenomen in het Londense Royal Opera House. Koor en orkest van de Britse Koninklijke Opera traden op met de genoemde solisten.
BravaNL: zaterdag 5 mei om 18.00 u.

Makropoulos Case in New York
De zaterdagmatinee van de Metropolitan Opera in New York brengt deze keer opera uit de twintigste eeuw: The Makropoulos Case van Janácek werd geschreven in de jaren ’20 van de vorige eeuw en ging in 1926 in première. Dirigent Jirí Belohlávek leidt deze uitvoering, waarin de rol van Emilia Marty wordt gezongen door Karita Mattila (sopraan). Albert Gregor is een rol van Kurt Streit (tenor), Tom Fox (basbariton) zingt advocaat Kolenatý en Alan Oke (tenor) is zijn assistent Vítek. Volgens de recensenten in dit één van de producties van het Met-seizoen, met vooral een ideaal gecaste Karita Mattila. De uitvoering in New York wordt ook door BBC Radio 3 uitgezonden.
Radio 4: zaterdag 5 mei om 19.00 u.

Amanda Roocroft (foto: Anthony Roocroft).

Jenufa vanuit Madrid
Het Teatro Real bracht enige tijd geleden de opera Jenufa van Leos Janácek met het eigen koor en orkest, met regisseur Stéphane Braunschweig en met dirigent Ivor Bolton. De solisten waren: Miroslav Dvorský (Laca), Nikolai Shukoff (Steva), Deborah Polaski (Kostelnicka) en Amanda Roocroft (Jenufa).
Mezzo: zaterdag 5 mei om 20.30 u.

Wagner Dream in Londen
Omdat de Janácek-opera uit New York niet zo lang duurt, heeft BBC Radio tijd voor een tweede onderdeel van de zaterdagse opera-avond. De opera Wagner Dream van Jonathan Harvey was al in 2007 in Nederland te zien, maar beleefde in januari jongstleden pas zijn Britse première. De opera over de laatste dag van Richard Wagner werd in Amsterdam geregisseerd door Pierre Audi. Diens aanpak werd als ‘eenvoudig en efficiënt’ getypeerd, maar er werd ook over gezegd in de pers dat er ‘als vanouds wonderen van welsprekendheid werden verricht’.

Net als toen in Amsterdam zong in de Barbican in Londen sopraan Claire Booth de rol van Prakriti. Haar tegenspelers waren de bassen Simon Baileyen Richard Angas en tenor Andrew Staples. De uitvoering, met acteurs maar semi-scenisch, werd begeleid door het BBC Symphony Orchestra ensemble onder leiding van Martyn Brabbins.
BBC Radio 3: zaterdag 5 mei om 21.30 u.

Klaus Florian Vogt (foto: Alex Lipp).

Wagner bij Ernst Daniel
Winterstürme wichen dem Wonnemond. De liefhebbers herkennen de Wagneriaanse taal ongetwijfeld. Hij klinkt in de aflevering van het radioprogramma Ernst Daniel van zondag 6 mei uit de mond van Klaus Florian Vogt. Die staat centraal in het eerste deel van het programma, met muziek uit Die Walküre, zoals genoemd fragment, maar ook vocale muziek van Mozart en Von Weber. In het tweede deel kijkt Ernst Daniel vooruit op de première van Lucia di Lammermoor (vanaf 12 mei bij de Nationale Reisopera). Hij laat fragmenten horen met onder andere Montserrat Caballé en Cristina Deutekom.
Radio 4: zondag 6 mei om 18.00 u.

Arabella live uit Wenen
Een Richard Strauss-opera live vanuit Wenen, dat biedt Mezzo zijn kijkers vanavond aan. Arabella van Strauss wordt gezongen door Emily Magee (Arabella), Genia Kühmeier (Zdenka), Tomasz Konieczny (Mandryka) en Michael Schade (Matteo). Die laatste zat ook in de cast van dezelfde versie vorig jaar, toen met Camilla Nylund als Arabella en Bo Skovhus als Mandryka. Franz Welser-Möst dirigeert het orkest van de Wiener Staatsoper, Sven-Eric Bechtolf is de regisseur van deze Arabella.
Mezzo: woensdag 9 mei om 19.00 u.

Der Rosenkavalier in Japan
Fabio Luisi staat tegenwoordig vrijwel voortdurend voor het orkest van de Metropolitan Opera, maar er was een tijd dat hij de Sächsische Staatskapelle Dresden dirigeerde. Ook in de tijd dat Anne Schwanewilms en Kurt Rydl samen in Der Rosenkavalier stonden. Niet in Amsterdam maar in Japan, waar een toernee van de Semperoper in Dresden hen in 2007 heen voerde. Anke Vondung zong in deze productie Octavian.
BravaNL: vrijdag 11 mei om 20.00 u.

Weektip

Karin Strobos (foto: Keke Keukelaar).

Karin Strobos op de Amstel
Het wordt vast een kort optreden, maar het bevestigt nog eens het succes van Karin Strobos in de Nederlandse muziek. Op 5 mei werkt ze mee aan het evenement op de Amstel in Amsterdam ter gelegenheid van de viering van 5 mei. Het orkest dat op een drijvend ponton moet zien droog te blijven is het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Michel Tabachnik. Sabrina Starke en Guus Meeuwis zingen ook, maar vast geen klassiek.
Nederland 1: zaterdag 5 mei om 20.30 u.

Vorig artikel

Holland Opera speelt Dido op locatie

Volgend artikel

Fleming waagt zich aan Franse poëzie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.