Binnenkort

Robeco trapt af met vrolijke Mozart

De Robeco Zomerconcerten viert deze zomer haar twintigste jaargang. En omdat je op een feestje vrienden uitnodigt, is het thema ‘Vrienden’. Dat klinkt zelfs door in de operaprogrammering, die vooral vriendelijk, vrolijk van karakter is. Zo staat maandag Die Entführung aus dem Serail op de kalender.

„Het wordt met drie kluchten overwegend een vrolijke boel in de Grote Zaal”, schrijft de organisatie van de Robeco Zomerconcerten over het onderdeel opera van de zomerse concerten in het Concertgebouw.

De eerste van die drie is Die Entführung aus dem Serail van Mozart, die maandag 29 juni in het Concertgebouw te zien zal zijn. Het gaat om een nieuwe productie van het Belgische Zomeropera Alden Biesen. Sinds eind mei speelt die productie in Bilzen als onderdeel van het festival dat Alden Biesen jaarlijks organiseert.

Zomeropera Alden Biesen probeert laagdrempelige opera aan te bieden aan het publiek in de streek Limburg. Dat doet het door jaarlijks in mei en juni een festival te organiseren. Daarin staat telkens een hoofdopera centraal (dit jaar dus Die Entführung), die verder omkleed wordt met voorstellingen voor kinderen, om hen nieuwsgierig voor opera te maken.

„Creatieve, frisse en toegankelijke voorstellingen”, zo omschrijft Alden Biesen haar producties zelf. Daarin wordt bovendien ruimte gegeven aan jonge zangers en musici om te groeien in podiumervaring of een roldebuut te maken.

In 1998 begon het gezelschap met Die Entführung aus dem Serail, dit jaar heeft Frank Van Laecke daar een nieuwe productie van mogen maken. In het Concertgebouw zal die regie enigszins wegvallen, maar wat overeind blijft, is natuurlijk de solistengroep.

Die bestaat inderdaad uit jonge mensen. Bijvoorbeeld sopraan Martine Reyners, die twee jaar geleden bij Alden Biesen doorbrak als Rosalinde in Die Fledermaus en die vorig jaar bij hetzelfde gezelschap Tosca zong (destijds ook in het Concertgebouw te zien). Zij zingt nu Constanze.

Andere solisten zijn onder andere de Nederlandse tenor André Post (Belmonte), Timo Päch (Pedrillo) en de Zuid-Koreaanse coloratuursopraan Gaseul Son (Blonde). Het orkest en koor van de Zomeropera worden gedirigeerd door Koen Kessels.

Zie voor meer informatie: www.robecozomerconcerten.nl.

Vorig artikel

Een Carmen zonder zout

Volgend artikel

Opknappen met opera na beroerte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.