BinnenkortFeatured

Dag van de Romantische muziek 2012

Het jaarlijkse openluchtfestival vol muziek en nostalgie is dit jaar op zondag 12 augustus in het park bij de Euromast in Rotterdam. Er valt te genieten van instrumentale en vocale kamermuziek. Roberta Alexander zal optreden en een masterclass geven. Karin Strobos werkt mee aan het slotconcert.

Eenmaal per jaar is het Rotterdamse park, dat officieel gewoon ‘het Park’ heet, de locatie voor kamermuziek. Op de grasvelden, ontworpen door vader en zoon Zocher, zijn kleine podia waaromheen klapstoeltjes staan voor de bezoekers. Veel mensen passen hun kleding aan voor de gelegenheid, met bloemetjesjaponnen en strooien hoeden, en brengen picknickmanden mee. Er wordt geflaneerd en men luistert zittend in het gras naar de muziek.

Dit jaar is het programma uitgebreid naar de avond en is er een special diner-arrangement. De organisatie wil er weer een feest voor iedereen van maken, maar – zo staat het op de website- “het is wel zeer beschaafd”.

Het programma begint om 12 u. met het Ricciotti Ensemble dat de Nederlands-Turkse zangeres Karsu Dönmez begeleidt. Onder het motto ‘Ricciotti alla Turca’ maken orkest en soliste een tournee door Nederland en Turkije in de komende weken.

Nadat harpiste Lavinia Meijer op het podium heeft gestaan is het de beurt aan Roberta Alexander. De sopraan zal een recital geven, begeleid door pianist Jan Willem Passchier. Wat later op de middag geeft Roberta Alexander een masterclass, samen met haar pianist. Sopraan Brigitte van Hagen en tenor Leon van Liere werken daar aan mee.

Van Liere was onlangs te zien in de rol van Podesta in Mozarts La Finta Giardiniera van de Dutch National Opera Academy. Gevraagd naar zijn keuze voor materiaal vertelt de tenor: “Ik heb twee liederen van Richard Strauss uitgekozen, waarvan ik hoop dat ze beide aan bod kunnen komen. Ik begin met ‘Heimliche Aufforderung’, Op. 27. Als er tijd is wil ik ook ‘Zueignung’ laten horen”.

Tenor Leon van Liere

“Het publiek kan meemaken hoe Roberta Alexander commentaar geeft. Echt gespannen ben ik er niet voor, ik heb al eerder les gehad van Roberta. Maar het is heel openbaar zo, met de opmerkingen die je krijgt als je zingt. Mijn muzikale werk is, naast de koren waaraan ik verbonden ben, oratorium maar opera maakt ook deel uit van mijn muzikale terrein. La Finta was wat betreft een mooie ervaring, mijn eerste operarol. Op het recente Peter de Grote-festival in Groningen heb ik gezongen in L’Heure Espagnole van Ravel.”

Brigitte van Hagen, die ook deelneemt aan de masterclass, zal met pianist Jan Willem Passchier een eigen optreden verzorgen op het podium ‘Onder de bomen’.

Voor de kinderen zijn er schminkworkshops en optredens van Joris Lutz, die twee van zijn ‘Fred’- verhalen doet en het J.O.N.G. Ensemble dat ‘Het Hemelse Fagotje’ uitvoert.

De Dag van de Romantische muziek begint om 12.00 u. en eindigt met een optreden van het Cello8tet Amsterdam, dat ’s avonds onder meer werk uit Bernsteins West Side Story zal spelen. Sopraan Karin Strobos treedt tijdens het slotconcert ook op, met liederen van Manuel de Falla en Astor Piazzolla.

Informatie over het programma van het gratis toegankelijke festival vindt u op de website. Daar is ook te vinden of de Dag, waarvoor goed weer noodzakelijk is, echt doorgaat.

Vorig artikel

Orlando Festival start op 10 augustus

Volgend artikel

Holländer in Bayreuth 2012

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.