Binnenkort

Vader en zoon Jordan in Parsifal

Is het een merkwaardig toeval? Of een magisch momentum? Het is in ieder geval bijzonder, een vader die in Parsifal acteert, een zoon die een productie van Parsifal dirigeert. Maar dat deed de vader ook. En dat op dezelfde dag, zaterdag 11 augustus 2012.

Beeld uit de film Parsifal

Het verhaal van de zoon is het meest eenvoudig. Philippe Jordan (1974) is de in Zurich geboren dirigent. Hij zong, speelde viool en werd uiteindelijk dirigent. Hij is nog tot 2018 vast muzikaal leider van de Opéra national de Paris. Hij was assistent van Barenboim in Berlijn, maakte zijn debuut in de Met in New York in 2002 en dirigeerde in Salzburg en Glyndebourne. Komend voorjaar zal hij in Parijs de complete Ring des Nibelungen dirigeren.

De vader is Armin Jordan (1932 – 2006). Geboren in Luzern, dirigent van een aantal Zwitserse orkesten, waaronder het Orchestre de la Suisse Romande, waarvan hij tussen ’85 en ’97 chef was. Hij dirigeerde in Seattle een Ring maar moest na een paar optredens afhaken vanwege ziekte.

Niet alleen de Ring des Nibelungen speelt een rol in het muzikale leven van vader en zoon. Ook Parsifal bindt de mannen muzikaal. Zoon Philippe debuteert deze zomer in Bayreuth als dirigent, hij volgt Daniele Gatti in de Herheim-productie van Parsifal.

Vader Armin nam die opera in 1982 op voor Erato met het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo. Het werd de soundtrack van een verfilming door Hans Jürgen Syberberg. Die werkte met acteurs die playbackten en met zangers op de soundtrack. Regisseur Syberberg vroeg dirigent Jordan de rol van Amfortas te spelen in de film, die in een studio is opgenomen. De dirigent was zo ook voor een keer acteur. De stem werd geleverd door Wolfgang Schone. In de film speelt Robert Loyd de rol van Gurnemanz en die playbackt bij zijn eigen stem. Kundry wordt gezongen door Yvonne Minton en gespeeld door Edith Clever.

De dvd van deze controversiële film van Syberberg, waarin een hoofd van Karl Marx op een merkwaardig voetstuk staat maar waarin ook nazi-symbolen voorkomen, was lang niet meer te koop. Op YouTube staan fragmenten uit de film.

Een Duitse filmmaatschappij is van plan eind september een nieuwe versie uit te brengen. Eenmalig, op zaterdag 11 augustus, biedt de filmmaatschappij de film Parsifal als gratis stream aan op zijn website, www.filmgalerie451.Hans Jürgen Syberberg’s 1981 de/filme/parsifal/

De hele dag is de film Parsifal te zien, vanaf 17.15 u. wordt in een aantal Duitse bioscopen en op Arte de uitvoering vertoond die op dat moment in Bayreuth wordt gedirigeerd door Philippe Jordan.

Vorig artikel

Opera in de media: week 33

Volgend artikel

YouTube-portret: Fyodor Chaliapin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.