Binnenkort

Hildegard von Bingen centraal in tournee

De muziek van genezeres, theologe, kunstenares en componiste Hildegard von Bingen spreekt tot de verbeelding. Haar geestelijke liederen stammen uit de twaalfde eeuw, een tijd waaruit niet veel is overgeleverd. Het ensemble Per-Sonat voert ze uit tijdens een toernee door Nederland.

Sabine Lutzenberger (foto: Monika Bürner).

Het Festival Oude Muziek is achter de rug, maar er blijft voldoende kans om in Nederland oude, ook vocale, muziek te beluisteren. Komende weken wordt de muziek van Hildegard von Bingen uitgevoerd door Per-Sonat, een ensemble bestaande uit zangeres Sabine Lutzenberger en Babtiste Romain, die haar begeleidt op vedel, renaissanceviool en doedelzak.

Op het programma staan de liederen van Hildegard von Bingen (1098-1179), die zich kenmerken door vloeiende, uitwaaierende melodieën, die in complexiteit en emotionele lading verder gaan dan de toenmalige gregoriaanse gezangen.

Opvallend is ook de uitbundigheid, voortkomend uit een absolute overgave aan God en een verering van de maagd Maria. Hildegard von Bingen werd in 2012 door Paus Benedictus XVI heilig verklaard.

De concerten van Per-Sonat zijn tussen 17 en 27 oktober in Muiden, Utrecht, Zwolle, Maastricht, Antwerpen en Haarlem te bezoeken. De concertinformatie staat op de website van Oude Muziek.

Vorig artikel

Barbara Hannigan over Written on Skin

Volgend artikel

Fauré-dvd: voor wie wil huilen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.