Binnenkort

Matinee brengt nieuwe opera Wagemans

De NTR ZaterdagMatinee brengt op zaterdag 20 oktober in het Concertgebouw de wereldpremière van de tweede opera van Peter-Jan Wagemans, Andreas Weent. Michael Schønwandt heeft de muzikale leiding in handen.

Peter-Jan Wagemans (foto: Floris Leeuwenberg).

De ZaterdagMatinee was in 2007 de opdrachtgever van Wagemans’ eerste opera, Legende, een werk dat in 2011 een geënsceneerde première kreeg bij De Nederlandse Opera. De concertserie is nu ook verantwoordelijk voor de tweede opera van de Nederlandse componist.

Andreas weent is geschreven op een geheel Nederlandstalig libretto en gaat over ,,de relatie tussen idealisme en terrorisme”, aldus de Matinee. ,,In muzikaal opzicht onderzoekt de componist wat er ‘links van de Stephen Sondheim van Sunday in the Park with George en rechts van de Stravinsky van The Rake’s Progress te beleven valt’.”

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van Michael Schønwandt. De cast bestaat uit onder andere tenor Pascal Pittie, bas-bariton Hubert Claessens, tenor Yves Saelens, sopraan Lisette Bolle, bariton Karel Ludvik, bas Henk van Heijnsbergen en tenor Robert Buckland.

De concertante uitvoering begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4.

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Ed Spanjaard

Volgend artikel

Cahn blijft nog zes jaar bij Vlaamse Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.