Nieuws

Wagemans schrijft boek over nieuwe muziek

Componist Peter-Jan Wagemans heeft een boek geschreven over nieuwe muziek van 1900 tot nu, getiteld The Big Composers Cookery Book. Hij gaat onder meer in op het ambacht van het componeren, de structuren en strategieën die componisten gebruiken en de cultuurhistorische tijdsgeest.

‘Waarom klinkt twintigste-eeuwse muziek zoals deze klinkt? Wat zijn de strategieën die componisten in de twintigste eeuw gebruikten en welke invloeden had de geschiedenis en filosofie op de creatieve processen van componisten?’ Dat zijn volgens uitgever Deuss Music Publishing de vragen die Peter-Jan Wagemans in zijn nieuwe boek behandelt.

Met The Big Composers Cookery Book treedt Wagemans in de voetsporen van Ton de Leeuw, die in 1964 het boek Muziek uit de twintigste eeuw schreef. Net als De Leeuw kiest Wagemans voor een ‘groot muziekhistorisch perspectief’, waarbij hij de complete twintigste eeuw kan behandelen.

Wagemans heeft ruim dertig jaar ervaring als componist, compositiedocent, muziektheoreticus en docent geschiedenis van de twintigste eeuw. Zijn boek is bedoeld voor zowel de geïnteresseerde leek als de componist of musicus die meer wil weten over compositietechnieken. Het boek is Engelstalig uitgegeven en kost 49,50 euro.

In november verschijnt een nieuwe portret-cd van Wagemans bij het Duitse label Cybele. Dezelfde maand brengt de NTR ZaterdagMatinee de wereldpremière van Wagemans’ nieuwe werk Carnival of Shades, gedirigeerd door Antony Hermus.

Zie voor meer informatie over The Big Composers Cookery Book de website van Deuss Music Publishing.

Vorig artikel

Salzburger Elektra op dvd en blu-ray uitgebracht

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jake, Violetta, Modest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.