BinnenkortBuitenland

Vlaamse Opera besluit jaar met Zauberflöte

De Vlaamse Opera besluit zijn jaar in Antwerpen en begint zijn jaar in Gent met een nieuwe productie van Die Zauberflöte. De jonge Duitse regisseur David Hermann maakt van Mozarts populaire titel een ‘spannende eigentijdse versie’, aldus het gezelschap.

Net als De Nederlandse Opera (DNO) in Amsterdam kiest de Vlaamse Opera er dit jaar voor om met Mozarts hit het jaar af te sluiten. DNO’s productie van Die Zauberflöte gaat op 6 december in première, de Vlaamse Opera volgt op 12 december met zijn première in Antwerpen.

Voor de regie van het bekende werk van Mozart – één van de populairste en meest opgevoerde werken uit het operarepertoire – heeft de Vlaamse Opera de jonge David Hermann gestrikt. Hermann was in april dit jaar bij DNO te zien met een productie van Il turco in Italia. Net als destijds in Amsterdam werkt hij in Antwerpen en Gent weer samen met kostuum- en decorontwerper Christof Hetzer.

“Hermann laat zijn Zauberflöte beginnen in een wereld verscheurd door een conflict tussen twee machten”, beschrijft de Vlaamse Opera. “De Koningin van de Nacht heeft zich met haar gevolg teruggetrokken in een duistere onderwaterwereld, Sarastro en zijn dienaren zijn achtergebleven op het land. In die wereld die uit balans is geraakt, komt Tamino terecht en zal hij op avontuur vertrekken om zijn geliefde Pamina te redden uit de klauwen van een mysterieuze sekte.”

Hermann werkt samen met muzikaal leider Tomáš Netopil, die zijn bok tijdens zes voorstellingen afstaat aan dirigent Yannis Pouspourikas. Zij staan voor het Symfonisch Orkest en Koor van de Vlaamse Opera.

De cast bevat namen als Ante Jerkunica (Sarastro), Olga Pudova (Königin der Nacht), Josef Wagner (Papageno), Robin Johannsen en Julia Westendorp (Pamina) en Benjamin Bernheim en Yijie Shi (Tamino).

De productie van Die Zauberflöte gaat op 12 december in première in Antwerpen en wordt daar tot en met 31 december nog tien keer opgevoerd. Op 10 januari 2013 gaat de productie in Gent in première, waar tot en met 20 januari zeven voorstellingen volgen.

Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Academy of Ancient Music speelt Vivaldi

Volgend artikel

Tamino en Pamina over Die Zauberflöte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.